Behandelingen

Rug & Fit

Rugtraining, effectief bij langdurige Rugpijn

Rug & Fit is een therapeutisch oefenprogramma in groepsverband. Dat maakt het programma zowel leuk als doeltreffend. Rug & Fit is effectief gebleken bij aanhoudende pijn aan de rug. Deze gerichte oefeningen zijn effectiever dan massage, warmte of medicijnen.

Behandelen van chronische rugpijn is echt een specialisme. Het gaat namelijk niet alleen om het behandelen van de rug zelf zoals de rugpijnpijn, houding en beweging, enz. Er spelen daarnaast veel meer factoren een rol. Zo hebben mensen met langdurige rugpijn vaak angst ontwikkeld om te bewegen. Verder kunnen de hersenen er voor kan zorgen dat bewegen of belasten sneller pijn doet dan normaal. Ten slotte is het mogelijk dat omgevingsfactoren een rol spelen bij het in stand houden van rugpijn zoals bijvoorbeeld je thuissituatie, werk of omgang met anderen.

Fysiotherapie bij rugpijn

Een team van fysiotherapeuten heeft zich volledig gespecialiseerd in het behandelen van rugpijn. Hun enorme ervaring in het behandelen van rugpijn na een operatie (b.v. na een hernia of stenose) maar ook bij aspecifieke rugpijn (waarbij geen aantoonbare oorzaak aanwezig is) zorgt ervoor dat je bij GoFysio in goede handen bent. Zij geven je inzicht in het ontstaan en ontwikkelen van rugklachten, en helpen je de juiste balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Het programma Rug & Fit

Fysiotherapeuten van GoFysio werken met het programma Rug & Fit, dit is een effectief trainingsprogramma voor mensen met aanhoudende rugpijn. Tijdens dit programma versterk je niet alleen je rug, maar je leert ook beter omgaan met rugpijn, leert beter bewegen en krijg inzicht in alle factoren die van invloed zijn op je rugpijn.

Intake

Het allereerste gesprek zal gericht zijn op het in kaart brengen van de klachten en de hulpvraag of doelstellingen, direct daarna zal de therapeut enkele tests uitvoeren en vragenlijsten afnemen. Vervolgens zal de invulling van de therapie samen met jou worden bepaald.

Behandeling

Omdat een betere mobiliteit en een lagere spierspanning er voor kan zorgen dat je minder pijn hebt en dat je rug direct beter gaat bewegen kan het nuttig zijn de rug enkele keren te behandelen. Dit is alleen effectief, wanneer dit gevolgd wordt door de Rug & Fit training. Kortdurende behandeling van de rug kan in sommige situaties dus effectief zijn.

Training bij Rug & Fit

Om een goede functie van de rug (terug) te krijgen zal er geoefend moeten worden. De spieren van de rug worden hierbij sterker gemaakt, ook is de training gericht op verbetering van de mobiliteit, coördinatie en uithoudingsvermogen. De training zal rustig starten en langzaamaan steeds zwaarder worden gemaakt, hierdoor is de kans op napijn minimaal. Daarbij moet je wel rekening houden dat enige napijn niet te voorkomen is. Je belast immers weefsel wat overgevoelig is geworden, dit heeft tijd nodig om zich aan te passen.

Voorlichting

De wijze waarop je met je rugpijn omgaat is een van de meest belangrijke factoren bij het verminderen van de klachten. Zoals: Waarom gaat de rugpijn niet weg? Wat moet je doen wanneer de pijn toeneemt? Wanneer is bewegen goed en wanneer moet je juist rusten? Welke factoren spelen er een rol bij het in stand houden van rugklachten? Hoe kun je dit beïnvloeden? Op al deze vragen wordt antwoord gegeven in de vorm van korte voorlichting en instructie momenten.

Ontspanning

Vrijwel iedereen met rugpijn heeft verhoogde spierspanning in de rug, billen en/of benen. Deze verhoogde spierspanning zorgt ervoor dat je anders gaat bewegen, of dat bewegen extra pijnlijk is voor de rug. Door het toepassen van speciale ontspanningsoefeningen ben je zelf in staat om spierspanning, en dus rugpijn te verminderen.

Rug & Fit is een effectieve behandeling bij Rugpijn

Er zijn 6 belangrijke factoren waarom Rug & Fit effectiever is:

 • Het start met een Analyse van de Rug waardoor de therapie effectiever kan worden ingezet
 • Het programma is maatwerk en afgestemd op jouw specifieke situatie
 • Er worden zo nodig verschillende therapieën tegelijkertijd ingezet
 • Het richt zich op korte en lange termijn
 • De behandelaars zijn expert op het gebied van rugklachten

Het Rug & Fit programma

Organisatie

Tijdens de intake wordt de inhoud van het programma bepaald, bijvoorbeeld of naast de training ook het behandelen van de rug nodig is, of dat er direct met rug training gestart kan worden. Er wordt 12 of 18 weken getraind, dit is afhankelijk van de uitkomst van de tests en vragenlijsten. Dit wordt bij de intake met de therapeut besproken. Je gaat 3 keer per week oefenen, waarvan een keer per week onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. De overige trainingen herhaal je de training zelfstandig.

Kosten

Wanneer je voldoende aanvullend verzekerd bent kan het Rug & Fit programma gedeclareerd worden bij je zorgverzekering. Maar ben je niet of onvoldoende verzekerd, dan betaal je een eigen bijdrage. Zie volledig onderaan deze pagina bij ‘clinics’ de juiste tarieven.

Aanmelding

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Is het Rug & Fit programma iets voor jou?

Rug & Fit is voor iedereen die langer dan 6 weken rugklachten heeft of 4 weken zonder duidelijke verbetering.

 • Acute lage rugpijn sinds een of enkele dagen
 • Enkele weken aanhoudende rugpijn zonder duidelijke oorzaak
 • Steeds terugkomende rugpijn, ook wanneer je eerder behandeld bent
 • Langer dan 6 weken aanhoudende rugpijn
 • Rugpijn zonder duidelijke oorzaak
 • Uitstralende rugpijn
 • Zeurende, stekende of schietende rugpijn
Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Vergoeding van fysiotherapie komt uit de aanvullende verzekering, alleen bij sommige chronische aandoeningen is er een vergoeding uit de basis verzekering. Wanneer fysiotherapie vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering gaat het niet ten koste van het eigen risico.

Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je je burgerservicenummer bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.

Behandelaar & Specialisaties bij GoFysio
GoFysio heeft en speciaal team van fysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De fysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor zoals bekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.

Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij sommige chronische indicaties is (tijdelijke) vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Uw fysiotherapeut kan u hierover informeren.

Vragen? Of advies nodig?

Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij een vestiging naar keuze! Bekijk welke vestigingen bij jou in de buurt zijn:

Afspraak inplannen

Afspraak plannen

Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden