Aandoeningen

Dwarslaesie

Een dwarslaesie is een onderbreking van een zenuw in de rug, waardoor iemand in meer of mindere mate verlamd raakt. Er ontstaat uitval van de zenuwen onder het niveau van de onderbreking die vanuit het ruggenmerg ontspringen. Het gevolg kan zijn een (gedeeltelijke) verlamming van de benen.

Ook kan bij hogere letsels de armen en ademhalingsspieren (gedeeltelijk) verlamd raken. Bij beschadiging van het autonoom zenuwstelsel kunnen tevens klachten als incontinentie optreden.

Er is sprake van een complete dwarslaesie als de zenuwen geheel onderbroken zijn. Bij een incomplete of partiele dwarslaesie zijn de zenuwen niet helemaal onderbroken of zijn de zenuwen licht beschadigd.

Oorzaken van een dwarslaesie

Een dwarslaesie ontstaat vaak plotseling, bijvoorbeeld door een verkeersongeluk, of door duiken in ondiep water. Maar schade aan het ruggenmerg kan ook geleidelijk ontstaan, door een ziekte van de wervelkolom en/of het ruggenmerg, bijvoorbeeld multiple sclerose, een virusinfectie, een hernia of een tumor.

Revalidatie bij een dwarslaesie

Als er sprake is van een gehele of gedeeltelijke dwarslaesie zijn er beperkte mogelijkheden tot herstel. Het is belangrijk de druk op zenuwwortels of het ruggenmerg zo snel mogelijk op te heffen, daarom kan een enkele keer een operatie zinvol zijn. Eenmaal ontstane beschadigingen van het zenuwweefsel genezen meestal niet volledig. Wel kan, met behulp van een langdurige en intensieve revalidatiebehandeling, een deel van de lichaamsfuncties weer worden hersteld.

Tijdens de revalidatie van mensen met een dwarslaesie is het herstel gericht op de voorbereiding op een nieuw en meestal rolstoelafhankelijk bestaan. Niet alleen voor de revalidant maar ook voor partners, kinderen, ouders of goede vrienden kan veel veranderen. Daarom worden ook zij bij het revalidatieproces betrokken. Daarnaast kunnen hulpmiddelen, zoals een rolstoel, nodig zijn om zelfstandig functioneren mogelijk te maken.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.