Behandelingen

Ademtherapie

Effectief bij vermoeidheid, hyperventilatie & allergieën

Een verkeerde Ademhaling kan uiteenlopende klachten veroorzaken. In de meeste gevallen ontstaan problemen wanneer men teveel ventileert. Dit betekent dat er meer luchtverplaatsing in de longen aanwezig is dan gewenst. Het overmatig uitstoten van CO2 is hiervan het gevolg. En juist dit zorgt een stress reactie van het lichaam. Dit kan zich uitten in overmatige vermoeidheid, het moeilijk kunnen afvallen, verstoring van het maag-darm stelsel en mogelijk zelfs duizeligheidsklachten.

Wat is de juiste ademhalingsfrequentie?

Naast de ademfrequentie is ook het adempatroon van belang

De juiste ademhaling is voor iedereen anders. Gemiddeld gesproken is een ademfrequentie in rust tussen de 8 en 12 normaal. Maar uiteraard is ook het ’teugvolume’ de hoeveelheid lucht die in een ademhaling verplaatst wordt van belang. Zo kan een ademfrequentie van 4 toch tot hyperventilatie leiden. Uiteindelijk gaat het erom hoe snel de uitwisseling van CO2 plaats vindt. Naast de ademfrequentie kijken we ook naar het adempatroon. Is de ademhaling continue of zit er een adempauze in het patroon. Waar zit die eventuele adempauze? na de inademing of juist na de uitademing. Al deze kenmerken hebben invloed op de gasuitwisseling. Gaat het fout, dan kunnen klachten ontstaan.

Ademtherapie

Hoe ontstaat een foute ademhaling?

Ongemerkt kan de ademhaling verstoord raken. Bijvoorbeeld in een periode van stress waarbij het autonoom zenuwstelsel extra gericht is op activiteiten en juist minder op herstel. Na deze periode van stress kan het zijn dat het autonoom zenuwstelsel niet uit zichzelf herstelt en allerlei fysieke symptomen aanwezig blijven, bijvoorbeeld een verhoogde ademhaling. Vaak gaat deze verhoogde ademhaling ongemerkt en kom je er pas achter wanneer klachten zoals oververmoeidheid of allergieën ontstaan.

Het aanleren van de juiste ademhaling

Door middel van ademhalingstraining en ontspanningsoefeningen kan de ademhaling worden hersteld. Een handig hulpmiddel hiervoor is een speciale app waarmee de activiteit van het autonoom zenuwstelsel gecontroleerd kan worden. Op die manier weet je zeker dat je de ademhalingsoefeningen goed uitvoert. Een gespecialiseerde fysiotherapeut zal hierin begeleiden.

Energy Control Therapie

Is er naast de ademhaling ook sprake van vermoeidheidsklachten? dan kan ook voor het Energy Control programma worden gekozen. Hierbij wordt naast de ademhaling op een speciale manier de conditie verbeterd. Deze vorm van training is geschikt voor mensen met chronische vermoeidheid.

Wanneer heb ik Ademtherapie nodig?

Bij onderstaande indicaties kan Ademtherapie zinvol zijn:

  • Chronische vermoeidheid (ME, CVS)
  • Chronische hyperventilatie
  • Chronische pijn
  • Fibromyalgie
  • Stress, overspannenheid en burn-out
  • Diabetes II
  • Obesitas
  • Tijdens of na oncologie behandeling

Vergoeding en Aanmelden voor Ademtherapie

Ademtherapie valt onder Fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het gaat niet ten koste van het eigen risico. Heb je een chronische aandoening, dan wordt het vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je je aanmelden of meer informatie, bel of WhatsApp naar: 085-06 56 333 of mail dan naar info@gofysio.nl.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.