Behandelingen

Energy Control Therapie

Een wetenschappelijke methode, waarbij het lichaam door afwisseling van inspanning en ontspanning in balans wordt gebracht

Energy Control Therapie bestaat uit speciale conditietraining (balanstraining) in combinatie met specifieke ademhalingstechnieken (ademtherapie). Het is effectief bij (chronische) vermoeidheid, zoals CVS (chronisch vermoeidheidsyndroom), ME (Myalgische Encephalomyelitis) en  stress-gerelateerde vermoeidheidsklachten zoals Burn-Out. Maar ook bij langdurige klachten aan het bewegingsapparaat, zoals bij fibromyalgie voorkomt, kan Energy Control Therapie zeer goed helpen.

Gratis informatiebijeenkomst Energy Control Therapie

Regelmatig geven wij in samenwerking met Athletic Health gratis informatiebijeenkomsten over dit programma!

Datum: binnenkort verschijnt een nieuwe datum!
Tijd: 19.00-20.00

Locatie: Athletic Health |

Wil je deze gratis informatiebijeenkomst bijwonen? aanmelden kan eenvoudig via de website van Athletic Health.
Telefonisch: 085-0656333 of via email is ook mogelijk!

Wat is er aan de hand bij chronische vermoeidheid?

Een korte introductie in de fysiologie

Veel processen in ons lichaam verlopen automatisch zoals de bloeddruk, spijsvertering, hartslag, zweetklieren, ademhaling, enzovoorts. Hier hoef je dus niets bewust mee te doen, het lichaam regelt dit zelf. Dit wordt geregeld in het autonoom zenuwstelsel. Dit systeem heeft een “gaspedaal” (sympatisch systeem) en een “rempedaal” (parasympatisch systeem).

Sympatisch systeem (gaspedaal)

Het sympatisch systeem (gaspedaal) is zeer nuttig wanneer je bijvoorbeeld alert moet zijn of je intensief moet inspannen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat sporten maar ook wanneer je een intensief overleg hebt op je werk. Dit systeem zorgt er dan voor dat je lichaamsfuncties gericht zijn op presteren zodat dit beter gaat, super handig dus!

Parasympatisch systeem (rempedaal)

Het is belangrijk dat je na het sporten of na een intensieve werkdag weer goed tot rust komt. Thuis in een rustige omgeving wordt het sympatische systeem rustiger en doet het parasympatisch systeem (rempedaal) zijn werk. Zo komt de spijsvertering weer op gang, de hartslag wordt rustiger en de ademhaling gaat trager. Hierdoor zal het lichaam weer herstellen zodat je de volgende dag weer voldoende energie hebt.

Energy Control Therapie

Disbalans van het autonoom zenuwstelsel

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er bij het overgrote deel van de mensen met vermoeidheidsklachten een disbalans is van het autonoom zenuwstelsel. Hierbij is het sypatische systeem (gaspedaal) overactief waarbij het parasymatische systeem (rempedaal) onderdrukt wordt. Dit betekent dat er bij de minst of geringste prikkels het lichaam in een ‘fight or flight’ stand wordt gebracht. Ook wanneer dit helemaal niet nodig is. Uiteindelijk kan het zelfs zo zijn dat het parasympatisch systeem de hele dag door overactief is. Vaak merk je dit niet maar bij onderzoek zien we in dat geval dat de hartslag toch wat hoger is en ook de ademhaling is vaak versneld.

Hartslagvariabiliteit als maat voor stress

Een van de lichamelijke veranderingen die optreedt bij overactiviteit van het sympatisch systeem is de regelmaat van de hartslag. Dit wordt uitgedrukt in hartslagvariabiliteit en wil zeggen de afwijking in de tijd van enkele opeenvolgende hartslagen. Stel je hebt een hartslag van 60 per minuut. Dan klopt je hart iedere seconde een keer. De gemiddelde tijd tussen 2 hartslagen is dan 1000 miliseconde (1 seconde). Echter wanneer je nauwkeurig meet dan zie je dat dit wel varieert tussen de verschillende opeenvolgende hartslagen. Zo zal de tussenliggende tijd soms 950 milisconde zijn en soms 1050. Deze variatie wordt groter wanneer je meer ontspannen bent. Andersom geldt, de variatie wordt kleiner bij inspanning, stress en andere lichamelijke activiteit. Ook wanneer je ziek bent is deze variabiliteit in veel gevallen minder.

GoFysio Energy Control

Verbranding

Wanneer je sympatisch systeem actiever is, dan is de energieverbranding van je lichaam ook hoger. Fijn wanneer je af wilt vallen? Helaas, tijdens deze overactiviteit verbrand je namelijk glucose (suikers) en geen vetten. Het nadeel van glucose verbranding is dat je lichamelijke voorraad niet heel groot is, daarnaast is de verbranding van glucose minder efficient dan vetten (per gram komt minder energie vrij). Wanneer je de hele dag door glucose aan het verbranden bent dan zal je bloedsuiker dus sterk schommelen wat vermoeidheid en futloosheid tot gevolg heeft. Daarbij zal je lichaam sterkere behoefte krijgen aan zoetigheid, chocolade, enz.

Als bijkomend nadeel zorgt de suiker/glucose verbranding ervoor dat je lichaam hieraan went. Het verbranden van vetten zal steeds moeilijker gaan. Je wordt zogezegd een “suikerfabriek”. Hiermee wordt tevens een vicieuze cirkel in stand gehouden.

GoFysio Energy Control Therapie

Ademhaling

Naast een verhoogde verbranding zal ook de ademhaling versneld zijn. Een normale ademhaling in rust is 8 tot 12, bij mensen met vermoeidheidsklachten zien we in sommige gevallen een verhoging naar 15 tot 18 ademteugen per minuut. Wanneer de ademhaling licht verhoogd is zal dit op zijn beurt weer een stress reactie geven aan het lichaam. Door deze verhoogde ventilatie wordt het sympstisch zenuwstelsel (gaspedaal) weer verder geactiveerd. Ook dit zorgt dus voor het in stand houden van de disbalans. Een licht verhoogde ademhaling noemen we chronische hyperventilatie, deze aanwezigheid merk je zelf vaak niet,

Hoe werkt Energy Control Therapie

Het hoofddoel van Energy Control Therapie is het weer in balans krijgen van het autonoom zenuwstelsel. Zoals hierboven beschreven hoort het sympatisch systeem (gaspedaal) actief te zijn bij inspanning en het parasympatisch systeem (rempedaal) hoort actief te zijn in rust. Wanneer beide systemen goed werken dan ben je in balans. Bij chronische vermoeidheid, Fibromyalgie en Chronische hyperventilatie is dit systeem uit balans.

Balans training

Het parasympatisch systeem (rempedaal) wordt het beste geactiveerd wanneer het sympathisch systeem (gaspedaal) vooraf op de juiste manier geactiveerd wordt. Namelijk in “duur 2”. Door een speciale test wordt jouw “duur 2” zone bepaald. De EC trainer gaat je vervolgens helpen om binnen deze zone actief te zijn. Niet lager, en niet hoger, alleen dan werkt het goed. Dit noemen we “Balanstraining”, omdat je lichaam hierdoor in balans komt.

Ademtherapie

Na de Balans training waarbij je sympatisch systeem wordt geactiveerd gaan we het parasympatisch systeem (rempedaal) activeren. Dit doen we middels ontspanningstherapie met speciale ademhalingsoefeningen. Tijdens deze ontspanningsoefeningen meten we de ademhaling, hartslag en hartslagvariabiliteit. Het doel hierbij is dat je binnen 6 minuten zo ontspannen mogelijk wordt. In het begin zal dit langer duren of zal je helemaal nog niet in je ‘relax modus’ komen. Echter na enkele trainingen zal dit steeds beter gaan.

Adempatroon GoFysio

Voor wie is Energy Control Therapie

Energy Control brengt je terug in balans

Deze training is effectief bij mensen waarbij het autonoom zenuwstelsel uit balans is. Dit is het geval bij mensen met chronische vermoeidheid, burn-out, CVS, ME en bij chronische hyperventilatie. Maar ook bij mensen met Diabetes II, herstel na Kanker en bij Fibromyalgie is het effectief. Een traject Energy Control Therapie zal 3 maanden duren, afhankelijk van de mate van vermoeidheid kan het traject verlengd worden naar 6 maanden. Je gaat 3 keer per week trainen in een van onze centra. Dit doe je onder begeleiding van een van onze EC therapeuten.

Energy Control Therapie: Bewezen effectief

Van alle mensen die het programma hebben gevolgd merkt en meten we bij 90% van de deelnemers na 12 weken duidelijke verbetering. Dit wordt gemeten met vragenlijst onderzoek (FSS, GPE) en een conditietest. De tevredenheidsscore van het programma is beoordeeld met een 9 (QDNA).

Inzicht in eigen herstelvermogen

Elke dag inzicht kunnen hebben in jouw vermogen tot herstel op basis van ons meetsysteem

Door gebruik te maken van een speciale App kun je zelf dagelijks oefenen, daarnaast krijg je direct feedback over je herstelsysteem. Als een spiegel zie je wat jouw lichaam je wilt vertellen.

Kosten en aanmelding

Energy Control Therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het valt onder fysiotherapie. Ben je niet verzekerd? dan is er de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten. Zoals al onze abonnementen verloopt dit via Athletic Health, bekijk hier de tarieven!

De therapie wordt gegeven in Utrecht, Leidsche Rijn, Terwijde, Nieuwegein, Maarssen, Alphen a/d Rijn, en Amsterdam. Wil je je aanmelden of meer informatie, bel of Whatsapp naar:  085-0656333 of mail dan naar info@gofysio.nl

Energy Control therapie

Bij deze GoFysio vestigingen kun je terecht voor Energy control therapie:

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.