Aandoeningen

Artrose

Artrose is een degeneratieve aandoening van kraakbeen in de gewrichten (slijtage) en kan in alle gewrichten voorkomen zoals heup, knieën en de rug. Bij GoFysio hebben we veel ervaring in het behandelen van artroseklachten.

Hoe ontstaat artrose

Artrose ontstaat vaak zonder duidelijke oorzaak, soms is het duidelijk dat jarenlange overbelasting eerder zorgt voor artrose. Dit is echter zeker niet altijd het geval. Overgewicht wordt vaak gezien als een van de oorzaken van artrose. Je kunt je voorstellen dat het lopen minder belastend is voor heupen, knieën en rug wanneer je een gezond gewicht hebt. Voldoende beweging kan helpen artrose te voorkomen, daarnaast zal het je helpen een gezond gewicht te bereiken of te behouden.

Artrose in knieën en heupen

artroseArtrose leidt tot pijn en stijfheid van gewrichten, waardoor je minder makkelijk beweegt. Zeker bij Artrose in heupen of knieën kan zal het lopen steeds moeilijker gaan. Bij artrose is de stijfheid met name merkbaar bij het opstarten van bewegingen, bijvoorbeeld s’morgens bij het opstaan of na een tijdje te hebben gezeten. De knieën kunnen soms warm en gezwollen aanvoelen. Voldoende beweging en het trainen van kracht en lenigheid verminderen niet de slijtage, maar zorgen wel voor verbetering van het lopen.

Artrose in de rug en nek

In de wervelkolom wordt artrose met name gezien in de onderrug en in de nek. Moeite met omkijken of bukken is een van de eerste symptomen. Ook hierbij geldt dat het in het begin voornamelijk klachten geeft bij het opstarten van bewegingen. Bij ernstige artrose kunnen de zenuwen in de wervelkolom minder ruimte krijgen. Hierdoor is het mogelijk naast de artrose ook neurologische klachten te ervaren zoals uitstralende beenpijn.

Fysiotherapie bij artrose

Kraakbeen heeft beweging nodig om sterk te blijven. “Rust roest” is hier van toepassing, door bewegen met de juiste dosering wordt de verdere gewrichtsslijtage geremd. Door krachttraining en stabiliteitstraining gaan specifieke vaardigheden zoals lopen en fietsen makkelijker. Ook oefeningen die de beweeglijkheid van gewrichten verbeteren dragen hieraan bij. De pijn zal door bewegen niet altijd afnemen, maar je kunt wel minder beperkingen ervaren in de loopafstand en dagelijkse huishoudelijke activiteiten. Fysiotherapie bij artrose zal voornamelijk bestaan uit oefentherapie, ondersteund met behandelingen om de stijfheid en pijn te verminderen.

Vergoeding en aanmelden voor fysiotherapie bij artrose

Artrose van knie en heup wordt deels vergoed vanuit de basisverzekering. Artrose van de rug en de nek worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.  Wil je je aanmelden of meer informatie, bel of WhatsApp naar: 085-06 56 333 of mail naar info@gofysio.nl.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.