Aandoeningen

Whiplash

Door een aanrijding met de auto, een ongelukkige duik in ondiep water, een verkeerde beweging tijdens het sporten; een whiplash kun je op verschillende manieren oplopen. In elk geval heeft het hoofd een flinke ‘zwiepende’ beweging gemaakt ten opzichte van uw romp. Lang niet iedereen houdt daar klachten aan over, een aantal mensen ondervindt er in het dagelijks leven echter de nodige hinder van. De klachten kunnen direct na het voorval gekomen zijn, of pas een dag of twee erna.

Het is niet geheel duidelijk waar de klachten precies vandaan komen, vaak worden bij een aanvullend onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. En dat maakt het lastig om aan te geven hoe snel je er weer vanaf bent. Eén ding is zeker: u kunt er zelf het nodige aan doen. Door gedoseerd en met beleid te bewegen draag je bij aan vermindering van de klachten en voorkom je dat ze langdurig aanhouden en chronisch worden.

Wat is een whiplash?

De letterlijke vertaling van whiplash is ‘zweepslag’. Het hoofd heeft een plotselinge beweging naar achteren en naar voren gemaakt ten opzichte van de romp. Daarbij zijn de spieren en de banden in de nek iets uitgerekt. De nek voelt vaak stijf en pijnlijk aan en bewegen kan pijn doen. Er is dus sprake van overbelasting. Als gevolg hiervan ontstaat er een disbalans van de nekspieren en gewrichten. Deze disbalans blijkt vaak lastig te herstellen.

Herstel

Het herstel na een whiplash verloopt meestal voorspoedig. Binnen zes weken na het ongeluk is meer dan de helft van de mensen weer aan het werk en na een jaar vrijwel iedereen. De grote meerderheid heeft geen blijvende hinder van de whiplash.

Het herstel gaat over het algemeen langzamer bij ouderen, bij vrouwen en mensen met veel hoofdpijn. Ook als bij je meteen na het ongeluk nekpijnklachten zijn ontstaan, of als je last hebt van tintelingen in de arm/hand, zal het herstel langer duren, blijkt uit de praktijk.

Advies

Het is belangrijk om de dagen direct na het voorval de nek toch te blijven bewegen, maar dan wel binnen de pijngrens. Dit is nodig om verstijving te voorkomen en het herstel op gang te brengen. Indien nodig kan er in overleg met de huisarts pijnmedicatie gebruikt worden. Het is van belang een vaste dosering op vaste tijden in te nemen en dit met een vast patroon af te bouwen. Door gebruik van pijnmedicatie gaat bewegen makkelijker en dit zal het herstel stimuleren. Na vier dagen mag de belasting van de nek langzaam worden opgevoerd. Doe dit stap voor stap en dus niet te snel. Bedenk daarbij dat bewegen herstellend werkt en rusten niet. Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen en het stapsgewijs opbouwen van activiteiten beter is dan rust houden of een halskraag dragen. Jouw fysiotherapeut kan samen met jou bepalen waarmee je kunt beginnen en hoe je geleidelijk jouw activiteiten kunt uitbreiden.

Praktische adviezen voor de eerste 3 weken

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij mensen met een whiplash hun klachten verminderen als ze hun gewone dagelijkse activiteiten uitvoeren. Een paar praktische adviezen kunnen je daarbij helpen:

  • Beweeg je nek regelmatig (om de één à twee uur) zover je kunt zonder dat het pijn doet.
  • Kijk in een rustig tempo ongeveer tien keer afwisselend over uw linker- en rechterschouder, kijk vervolgens ongeveer tien keer afwisselend onder je linker- en rechter-oksel.
  • Zit rechtop, laat je hoofd niet hangen.
  • Wissel regelmatig (om de 15 tot 20 minuten) van houding.
  • Vermijd zware activiteiten voor jouw nek. Dit zijn activiteiten waarbij je nek wat langer in één houding wordt belast, zoals bij autorijden, computeren, strijken, ramen wassen en fietsen. Of waarbij je jouw hoofd maximaal achterover houdt, zoals bij het schilderen van het plafond of wanneer je bij de kapper je haar laat wassen.
  • Probeer zo normaal mogelijk door te gaan met je dagelijkse activiteiten. Ook met activiteiten zoals wandelen en fietsen kun je doorgaan. Doe het alleen wat korter dan je gewend bent en neem regelmatig een pauze.

Geen halskraag

Een halskraag dragen wordt niet aangeraden, omdat de spieren en banden van jouw nek hierdoor slapper worden. Heb je een halskraag gekregen, draag deze dan niet te lang. Eventueel kun je in het begin de halskraag dragen bij activiteiten die zwaar zijn voor je nek. Het is verstandig als je probeert het dragen van de halskraag ook bij deze ‘zwaardere activiteiten’ af te bouwen zodat je binnen drie tot vier weken weer zonder kunt.
Vanaf drie weken na het voorval: steeds meer doen

Praktische adviezen vanaf 3 weken

Bouw je activiteiten verder op. Probeer alle activiteiten die je vóór het ongeval deed weer op te pakken. In het begin lijkt dit misschien eng of kan het pijnlijk zijn. Onthoudt je echter dat er niets ‘kapot’ is in je nek en begin rustig. Ook met de activiteiten waar je bang voor bent. Hoe langer je deze activiteiten vermijdt, hoe meer problemen ze later kunnen geven.

Probeer je werk of aangepast werk te hervatten. Naarmate je langer je werk verzuimt, wordt het terugkeren moeilijker en wordt de kans op langdurig werkverzuim groter.

Kunnen wij iets voor jou betekenen?

Heb je een whiplash opgelopen? Bel ons gerust voor meer informatie. Wij hebben geen wachtlijsten en je kunt vrijwel altijd binnen enkele dagen terecht voor een intake, behandeling en advies. Ook kunnen wij je helpen bij het opbouwen van de oefeningen en begeleiden naar een zoveel mogelijk volledig herstel.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.