Aandoeningen

Verzwikte enkel

Bij een ongelukkige val of een verkeerde landing na een sprong kan de voet naar binnen of naar buiten klappen, het gevolg is een verzwikte (of verstuikte) enkel. Hierdoor worden de enkelbanden, kapsels, pezen gerekt/overrekt of is er sprake van een inscheuring of zelfs afscheuring van de pees. Ook wel bekend als gescheurde enkelbanden of verrekte enkelbanden.

Wat is een verzwikte of verstuikte enkel?

Je enkel wordt omringd door gewrichtskapsel, pezen en enkelbanden. Deze lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht en zorgen voor extra stevigheid. Bij een verzwikking gaat het meestal om de banden aan de buitenkant van de enkel. De voet klapt hierbij naar binnen waardoor de buitenste banden en kapsels worden opgerekt. Er ontstaan scheurtjes en soms kan de enkelband volledig afscheuren.

Soms is het voelbaar dat er iets knapt of scheurt in de enkelbanden. Meestal ontstaat er een zwelling. Wanneer deze zwelling direct ontstaat, zijn er bloedvaatjes gescheurd en zal de enkel ook blauw worden. Wanneer de enkel pas zwelt na enkele uren is er geen sprake van gescheurde bloedvaten, maar zal de zwelling veroorzaakt worden door vocht dat ontstaat door weefselschade.

Diagnose van een verzwikte enkel

De diagnose bij een verzwikte enkel is doorgaans niet moeilijk. Wel zal de fysiotherapeut eerst uitsluiten of er geen sprake kan zijn van een fractuur, hiervoor worden enkele specifieke tests gedaan. Hieronder staan de belangrijkste symptomen van een verzwikte enkel:

  • Pijn in de enkel, met name rondom de buitenste en/of binnenste enkelknobbel
  • Zwelling van de enkel of voet
  • Verhoogde temperatuur van de enkel
  • Blauwe plek op of rond de enkel
  • Lopen/bewegen is pijnlijk

Fysiotherapie bij een verzwikte/verstuikte enkel

Meestal is het na 3 tot 6 weken weer mogelijk om te gaan sporten, soms zelf eerder. Het is zeer afhankelijk van de mate van letsel. De fysiotherapeut van GoFysio zal daarom eerst een echo maken door middel van echografie om de exacte locatie en de ernst van de scheuring te beoordelen.

Acute fase

In de acute fase hanteren we het RICE principe (Rust, IJs, Compressie, Elevatie). Dit zorgt ervoor dat de zwelling en pijn snel afnemen zodat er snel gestart kan worden met het herstel. In de acute fase is het wel belangrijk dat de enkel bewogen wordt. Afhankelijk van de ernst van de scheuring gebeurt dit onbelast of met lichte belasting (b.v. rustig fietsen op de hometrainer). Deze bewegingen stimuleren de doorbloeding en zorgen hierdoor voor een sneller herstel.

Revalidatie fase

In principe zullen we de enkel in eerste instantie intapen voordat er geoefend zal worden. Tape geeft extra steun maar helpt ook met het verbeteren van het bewegingsgevoel in het begin van de revalidatie. Voor een goed herstel is optimale beweeglijkheid van het enkelgewricht belangrijk. Met name beperkingen in het bovenste spronggewricht kunnen er voor zorgen dat er klachten blijven bestaan.

De training zal gericht zijn op het bouwen van kracht en coördinatie, maar ook bewegingsgevoel (propriocepsis) en stabiliteit zijn erg belangrijk om te voorkomen dat de enkel opnieuw verzwikt. Bij spelsporters zal de eindfase van de revalidatie op het sportveld plaatsvinden. Specifieke return to play training is zeker aan te raden voor wedstrijdsporters.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.