Aandoeningen

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeurs komt op verschillende plaatsen in het lichaam voor. Bijvoorbeeld in de schouder, knie en heupgewricht. Een slijmbeurs kun je het beste beschrijven als een zakje vocht dat ervoor zorgt dat twee structuren in het lichaam goed ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Bijvoorbeeld tussen twee botstructuren of een bot en peesstructuur. Enkele voorbeelden dat wel eens problemen oplevert zijn de slijmbeursontsteking in de schouder, heup en kniegewricht.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking kan ontstaan wanneer deze wordt overbelast, bijvoorbeeld doordat het teveel wrijving of schokken moet opvangen. Dit kan het geval zijn wanneer een gewricht niet goed beweegt. Deze slijmbeursontsteking ontstaat dan geleidelijk en gaat vaak moeilijk over, omdat de onderliggende bewegingsproblemen ervoor zorgen dat de slijmbeurs steeds opnieuw geïrriteerd raakt. Een andere oorzaak van een slijmbeursontsteking is acute overbelasting door bijvoorbeeld een val.

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking geeft een kenmerkende hevige pijn bij bewegen van het gewricht, bijvoorbeeld als je de arm boven de schouder optilt. Vaak geeft een slijmbeursontsteking in de schouders ook nog wat uitstralende pijn naar de bovenarm. Een slijmbeursontsteking in de de heup kan uitstraling geven naar het bovenbeen richting de knie. In rust kan een slijmbeursontsteking een zeurende of wat kloppende pijn geven.

Tips bij een slijmbeursontsteking

Bij een slijmbeursontsteking moet de pijnlijke beweging vermeden worden om herhaalde irritatie te voorkomen. Voor de schouder geldt dan dat de arm niet boven schouderhoogte opgetild mag worden. Bij hevige pijn kan een ijskompres tijdelijke pijnvermindering geven. Het is belangrijk om wel bewegingen te blijven maken die pijnvrij zijn. Dit voorkomt dat het gewricht stijf wordt.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij slijmbeursontsteking?

Bij verdenking van een slijmbeursontsteking zal de fysiotherapeut eerst een echo maken om inzicht te krijgen over de ernst en de locatie van de ontsteking. De fysiotherapeut zal op zoek gaan naar problemen in de beweging die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan en in stand houden van de ontsteking. Uiteraard zal de therapie erop gericht zijn het bewegingsverloop te herstellen. Een combinatie van manuele therapie, dry needling, taping en oefentherapie wordt ingezet om de schouderbeweging te optimaliseren en de ontsteking te behandelen. De slijmbeursontsteking krijgt hierdoor rust waardoor het vanzelf verdwijnt.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.