Aandoeningen

Metatarso Syndroom

Bij het Metatarso syndroom (ook wel Metatarsalgie) is er pijn aan de onderzijde van de voorvoet, vlak bij de plaats waar de tenen beginnen. De klachten ontstaan met name tijdens het lopen of staan.

Hoe ontstaat het Metatarso syndroom

De bal van de voet absorbeert een enorme hoeveelheid kracht tijdens het lopen en met name tijdens hardlopen of andere sporten waarbij een hoge impact ontstaat op de voorvoet. Hierdoor kan er irritatie en ontsteking ontstaan rond het gebied van de middenvoetsbeentjes, dit wordt metatarsalgie of metatarsaal syndroom genoemd. Er kunnen verschillende oorzaken zijn bij het ontstaan van het metatarso syndroom. Zo zal bij het ouder worden het vetkussen onder de voet dunner worden, hierdoor neemt de druk op de gewrichtjes van de voorvoet toe. Ook bij het dragen van hakken neemt de druk op de voorvoeten en de middenvoetsbeentjes toe. Daarnaast kan een afwijkende stand van de voet de oorzaak zijn van een afwijkende drukverdeling, niet goed werkende spieren van het voetgewelf kan hiervan de oorzaak zijn.

Atleten die intensief sporten hebben een grotere kans op het ontstaan van het metatarso syndroom. Ook bij overgewicht is deze kans groter. Bij slecht passende schoenen (bijvoorbeeld met een smalle neus) zal de kans op irritatie van de voorvoet toenemen. Ook schoenen met onvoldoende demping zijn af te raden.

Klachten en symptomen

  • Pijn in de voorvoet, met name de onderzijde
  • Startpijn, bijvoorbeeld direct na het uit bed komen
  • Toename van klachten tijdens lopen
  • Soms is er zwelling rondom de voorvoet
  • Eelt of likdoornplekken onder de voorvoet
  • Heel soms is er sprake van tintelingen of doofheid van de tenen

Diagnose

Bij het stellen van de diagnose moet goed onderzocht worden of er geen sprake is van haarscheurtjes of stress fracturen rondom de tenen. Soms komt een combinatie voor met het Mortons neuroom (verdikking in de gevoelszenuw van de tenen) voor. Bij artritis of jicht is er een grote kans op het ontstaan van het metatarsalgie. Bij het stellen van de diagnose zal daarom altijd echo onderzoek door de fysiotherapeut worden toegepast.

Fysiotherapie bij het Metatarso syndroom

Advies

De behandeling is er op gericht de verhoogde druk van de voorvoeten te verminderen. Afhankelijk van de oorzaak wordt geadviseerd geen hakken te dragen en zo nodig gewicht te verliezen. Schoenen met voldoende demping en voldoende ruimte bij de voorvoet zijn zeer belangrijk.

Behandeling

De spieren die het voetgewelf ondersteunen zullen gestimuleerd en getraind worden. De fysiotherapeut zal de gewrichten van de voet en de enkel mobiliseren zodat de voet beter zal afwikkelen. Zo nodig zal de fysiotherapeut van samen met de podotherapeut een zooltje aanmeten die de voet ondersteunt en de druk op de voorvoet wegneemt.

Operatie

Bij aanhoudende klachten kan overwogen worden om tot opereren over te gaan.

Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Vergoeding van fysiotherapie komt uit de aanvullende verzekering, alleen bij sommige chronische aandoeningen is er een vergoeding uit de basis verzekering. Wanneer fysiotherapie vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering gaat het niet ten koste van het eigen risico.

Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je je burgerservicenummer bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.

Behandelaar & Specialisaties bij GoFysio
GoFysio heeft en speciaal team van fysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De fysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor zoals bekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.

Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij sommige chronische indicaties is (tijdelijke) vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Uw fysiotherapeut kan u hierover informeren.

Vragen? Of advies nodig?

Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij een vestiging naar keuze! Bekijk welke vestigingen bij jou in de buurt zijn:

Afspraak inplannen

Afspraak plannen

Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden