Kinderfysiotherapie

Overgewicht bij kinderen

Bij GoFysio kun je terecht voor training en behandeling van overgewicht bij kinderen. Dit programma is voor kinderen van 6 tot 16 jaar oud. Het programma duurt 18 weken en is volledig onder begeleiding van een kinderfysiotherapeut en coach. Ook is er een combinatie programma mogelijk met een kinderdiëtist.

Hieronder lees je waarom het behandelen van kinderen met overgewicht belangrijk is. Daarnaast lees je welke mogelijkheden GoFysio kan bieden voor kinderen die te zwaar zijn of te weinig bewegen.

Kinderen met overgewicht in Nederland

Van de jeugd tot en met 17 jaar heeft 15% overgewicht

Van de kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar hadden in 2020 ruim 14,7% overgewicht. Daarbij had 2,5% van alle kinderen ernstig overgewicht (obesitas), dit wil zeggen een BMI van boven de 30! Overgewicht komt wat vaker voor bij oudere kinderen dan bij jonge kinderen. Daarnaast komt het iets meer voor bij meisjes dan bij jongens. Overgewicht wordt veroorzaakt door een verkeerd eetpatroon en/of te weinig beweging.

Wat is overgewicht?

Overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) zijn abnormale of buitensporige opeenhopingen van vet die de gezondheid kunnen beïnvloeden. Er zijn verschillende methoden om te bepalen of iemand overgewicht heeft. De body mass index (BMI) is de meest gebruikte maat om (ernstig) overgewicht te definiëren. De BMI is gebaseerd op de verhouding tussen lengte en gewicht. Het gewicht van iemand (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van zijn lengte (in meters) geeft de body mass index in kg/m2.

Overgewicht kinderen gofysio

Nadelen van overgewicht bij een kind

Te zwaar zijn heeft verschillende nadelen op korte en lange termijn

Je kind kan bijvoorbeeld moeite hebben met bewegen en sporten met als gevolg dat je kind minder snel meedoet aan spelletjes die veel energie kosten. Daarnaast kan je kind zich schamen of mogelijk wordt het gepest, dit kan tot gevolg hebben dat je kind zich onzeker en eenzaam zal voelen. Op latere leeftijd kan te zwaar zijn ook nadelig zijn voor je kind. Er is bijvoorbeeld meer kans op chronische ziektes, zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes), gewrichtsklachten, kanker, astma en minder vruchtbaar worden. Maar ook astma, psychische problemen zoals angst, depressie of een negatief zelfbeeld komen veelvuldig voor.

De beweegnorm voor kinderen

De beweegnorm voor kinderen is minimaal 1 uur per dag matig intensief sporten. Daarnaast moeten kinderen 3 keer per week bot- en spierversterkende sporten doen. Dit zijn oefeningen zoals Touwtjespringen of trampolinespringen maar ook bijvoorbeeld hardlopen of voetballen.

Fysiotherapie bij overgewicht?

Overgewicht is vrijwel altijd het gevolg van meerdere factoren. Daarom biedt GoFysio enkele programma’s, met verschillende invalshoeken, namelijk:

  1. Gedrag en gedragsverandering
  2. Beweging en beweegstimulering
  3. Gezonder eten

Bij deze programma’s staan Gedrag, Bewegen en Voeding centraal, het heeft als doel kinderen fitter te maken op korte en lange termijn. Dit doen wij door kinderen te laten zien dat bewegen leuk is en dat je er gelukkiger van wordt. Daarnaast geeft het energie en krijgen kinderen een betere conditie. Het programma is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Hieruit blijkt dat kinderen na het volgen van deze programma’s meer energie hebben en beter in hun vel zitten.

Afvallen kinderen
Overgewicht kinderen

Kids Fit Fun

Wanneer het voornamelijk gaat om onvoldoende bewegen of minder energieke kinderen dan is het programma Kids, Fit, Fun de ideale manier om je kind te helpen. Hierbij zal je kind namelijk een trainingsprogramma volgen gericht op plezier in bewegen, vertrouwen in bewegen en in het eigen lichaam en meer zelfvertrouwen. Je kind zal fitter en energieker worden waardoor het meer zal gaan bewegen. Lees meer over dit programma.

Fit Fun Food

Heeft je kind naast overgewicht ook motivatieproblemen, gedragsproblemen en minder zelfvertrouwen. Of zijn de eetgewoonten van je kind niet goed? Dan is het programma Fit, Fun & Food het juiste programma. Dit is namelijk een leuk, afwisselend programma van 18 weken waarin je kind, samen met de kinderfysiotherapeut en diëtist gaat werken aan gedrag, bewegen en voeding. Dit wordt gedaan in kleine groepjes van maximaal 6 kinderen.

FIT       : verbeteren van de conditie en meer energie krijgen
FUN     :
plezier krijgen in bewegen en vertrouwen in het lichaam
FOOD  : lekkere en gezonde basisvoeding en betere eetgewoonten

Meer over deze programma’s

Lees hier meer informatie over het programma Kids, Fit, Fun.

Lees hier meer informatie over Fit Fun Food.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.