Nieuwe campagne osteoporose van groot belang.

In samenwerking met artsen en sponsoren heeft de Osteoporose Vereniging een nieuwe campagne in het leven geroepen, teneinde het (stijgende) aantal botbreuken ten gevolge van botontkalking (osteoporose) tegen te gaan. Onder andere is er een website gelanceerd waar vragen en antwoorden, tips, of adviezen betreffende osteoporose en de gevolgen hiervan, te vinden zijn. Daarnaast, een postercampagne op de eerste hulp en gipskamers, om 50 plussers bewust te maken van het (mogelijk) eerste signaal van botontkalking: een breuk.

 

Enkele feiten op een rij:

  • Deskundigen verwachten binnen 10 jaar een toename van 75.000 tot 108.000 botbreuken ten gevolge van osteoporose.
  • Van de 600.000 vrouwen met osteoporose (en dus) een verhoogd risico op een breuk, worden er momenteel slechts 240.000 behandeld.
  • Osteoporose treft 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen
  • Een eenvoudige botdichtheidscan wijst uit of er sprake is van osteoporose. Wanneer men tijdig behandeld wordt, kan het risico op een breuk verminderd worden.

Angelique van Dam, directeur van de Osteoporose Vereniging, over het belang van de campagne: “We verwachten een golf aan botbreuken de komende jaren ten gevolge osteoporose. Dit is een ziekte, die bij 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen voorkomt, waarbij je botten poreus worden. Je wervels kunnen inzakken of je breekt heel snel een bot. Dat vraagt om tijdig ingrijpen met een behandeling en een plan om dit proces tegen te gaan.”

Medicijnen

Bovendien zou meer dan 50% van de mensen met osteoporose binnen een jaar stoppen met het slikken van medicijnen die ze voor de behandeling voorgeschreven kregen. Prof. dr W.F. Lems uit het VUmc, hierover: “We weten dat 50% van de mensen met osteoporose vroegtijdig stopt met het nemen van medicijnen. Dat is echt onverstandig, want je risico op een breuk van bijvoorbeeld heup of wervels neemt enorm toe. Als mensen vragen hebben over medicijnen of overwegen om te stoppen, overleg dan altijd eerst met de arts. Vraag eventueel om hulp of andere medicijnen.”

 

Beweegprogramma

GoFysio biedt een beweegprogramma aan voor mensen met osteoporose en een verhoogd valrisico.

Wij helpen u graag,  ernstige blessures en/of botbreuken te voorkomen!

 

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Gezondheidplus.nl                                                                Cardiorevalidatie Looptraining Claudicatio

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.