Uurtje sportschool per week
Metabool syndroom is een benaming voor symptomen als overgewicht, hoge bloeddruk en verhoogd bloedsuiker. De kans op het krijgen van deze vervelende verschijnselen is eenvoudig te verlagen; volgens een Amerikaans onderzoek doet een uurtje krachttraining per week wonderen. De gunstige effecten zijn onafhankelijk van andere sportactiviteiten, zoals hardlopen of fietsen.
Beweging is bevorderlijk voor een goede gezondheid. Eigenlijk hoort dit niet meer in de rubriek ‘actueel’ thuis, we weten immers al lange tijd dat het zo is! Wat we echter zien bij onderzoek naar de gezondheidseffecten van beweging, is dat het over het algemeen over duurtraining gaat. (bijvoorbeeld hardlopen en fietsen). Van trainen met gewichten was al wel bekend dat het het risico op bijvoorbeeld diabetes type 2 kan verlagen. Maar over de effecten van krachttraining op de ontwikkeling van metabool syndroom was tot nu toe, niets bekend.
Krachttraining
De effecten van deze vorm van trainen zijn nader bestudeerd door onderzoekers van het Radboudumc, in samenwerking met Engelse, Spaanse en Amerikaanse collega’s. 7.418 Mannen en vrouwen van middelbare leeftijd lieten zich preventief onderzoeken in een ziekenhuis in de Verenigde Staten. Dit gebeurde in de periode van 1987 tot 2006. Iedereen was gezond bij aanvang van het onderzoek
Gedurende het onderzoek ontwikkelde echter 15% van de groep metabool syndroom. Deelnemers die zich hielden aan de richtlijnen voor krachttraining, hadden gemiddeld 17% minder kans op het krijgen van metabool syndroom.
Persoonlijk advies bij GoFysio
Natuurlijk is de mate van krachttraining afhankelijk van ieders’ gezondheid en leeftijd. Wilt u hier meer over weten? Onze fysiotherapeuten adviseren u graag en helpen u op weg door samen met u een programma samen te stellen, dat volledig op uw wensen en mogelijkheden gericht is!
Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s