fysiotherapie Leidsche Rijn

Tjeerd Kaarsmaker

Sportfysiotherapeut
Manueel therapeut

Gofysio Teamlid

Tjeerd Kaarsmaker

Sinds juli 2008 werk ik bij GoFysio. Ik studeerde af als fysiotherapeut in 2004. Daarnaast schaatste ik tot mijn studietijd intensief en op landelijk niveau. Tijdens en na mijn studie ontwikkelde ik een bijzondere interesse voor het revalideren van sporters. In verschillende sportfysiotherapiepraktijken heb ik ervaring opgedaan op het gebied van sportrevalidatie. Daarnaast heb ik de opleiding Sportfysiotherapie (IAS) en de opleiding Manuele Therapie (SOMT) en Myoafasciale pijn en Dry Needling gevolgd.

Schouderspecialisatie

Mijn interesse gaat al meer dan 10 jaar uit naar het onderzoek en behandeling van het schoudergewricht. Het schoudergewricht is een complex gewricht wat het voor veel medici en paramedici lastig maakt om een juiste diagnose te stellen. Door de laatste ontwikkelingen te volgen, intensief bij te scholen en wekelijkse trainingen met collega’s houd ik mij zo scherp en deskundig mogelijk.

Samen met mijn collega Mark Vonk participeer ik in het Schoudernetwerk Midden Nederland wat streeft naar verbetering van de kwaliteit van zorg rondom de schouderpatiënt.

Daarnaast werk ik veel samen met de afdelingen Orthopedie van onder andere Annatommie, Antonius Ziekenhuis en Bergman Clinics, hier werken goede specialisten op het gebied van schouders.

Behandelmethode

Een belangrijk onderdeel hierbij is de Stenvers methode, een onderzoeks- en behandelmethode waarbij de beweeglijkheid van de schouder centraal staat. Dr. J.D. Stenvers heeft eind jaren ‘70 tot ’80 en in 2005 onderzoek verricht naar de mobiliteit (beweeglijkheid) van het schoudergewricht waarbij 2d en 3d beeldvormende technieken, röntgen CT en MRI zijn gebruikt. Aan de hand van deze bevindingen wordt de schouder onderzocht en behandeld.

Bij specifieke schouderproblemen kun je denken aan: frozen shoulder, impingement, peesletsel, schouder instabiliteit, SLAP-laesie, postoperatieve schouderrevalidatie en (spier)spanningsklachten.

Myofasciale pijn

In 2009-2010 heb ik de opleiding myofasciale pijn seminars in Groningen gevolgd.

Myofasciale triggerpoints, vaak wel ‘spierknopen’ genoemd, zijn lokale verhardingen in spieren die kunnen zorgen voor lokale en uitstralende pijn, maar ook voor verkorting van een spier waardoor een gewricht minder goed kan bewegen. Feitelijk zijn het plaatselijke verkrampingen in spieren. De oorzaken hiervan zijn verschillend van aard, vaak betreft dit overbelasting.

Deze triggerpoints zijn een veel gemiste diagnose. Dit komt vaak door gebrek aan kennis over myofasciale pijn en aan onvoldoende skills in het palpatieonderzoek (het voelen aan spieren). Hierdoor lopen mensen vaak onnodig lang met onbegrepen pijnklachten uiteenlopend van hoofdpijn tot zelfs aan voetklachten.

Deze specialisatie heb ik op 3 juli 2010 in Groningen afgerond met de laatste module: Triggerpoint dry needling”.

Specialisaties

  • Dry Needling
  • Manuele Therapie
  • Sportfysiotherapeut (IAS)
  • Orthopeadische geneeskunde Cyriax, onderdeel wervelkolom (2008-2009)
  • Myofasciale pijn