Kinderfysiotherapie
ADHD ontwikkelingsstoornissen
ADHD is een veel voorkomende hyperactiviteitstoornis op de basisschoolleeftijd en treft in Nederland ongeveer 5% van de kinderen
Kinderen met ADHD hebben veelal concentratieproblemen en problemen met de impulscontrole, en ze zijn vaak overbeweeglijk en onnadenkend. Hierdoor zijn ze vaak ook wat ongeremd in hun motoriek, en bestaat er dikwijls een motorische onhandigheid. Dit wordt dyspraxie of tegenwoordig ‘developmental coördination disorder’ (DCD) genoemd.
Hoe herken je een kind met ADHD
De motorische stoornissen bij kinderen met ADHD kunnen zich uiten in problemen met schrijven, veters strikken, en knopen open en dicht maken
Het plannen van een beweging en de timing is voor kinderen met ADHD of DCD moeilijk, wat bijvoorbeeld resulteert in het niet op tijd zijn met het vangen van een bal. De precieze kracht van een beweging is meestal niet goed afgesteld, waardoor de punt van een potlood voortdurend breekt. Bij kinderen met DCD zien we ook vaak evenwichtsproblemen, waardoor het fietsen moeilijk gaat. Daarnaast duurt het aanleren van nieuwe motorische vaardigheden, zoals zwemmen, extra lang. Kinderen met dit soort stoornissen krijgen waarschijnlijk niet genoeg sensomotorische feedback vanuit hun lichaam, waardoor ze erg moeten vertrouwen op hun ogen en ze bijvoorbeeld in het donker niet kunnen traplopen. Door al deze moeilijkheden zijn ze vaak minder goed in sport en spel.
Kinderen met ADHD hebben het vaak moeilijk in het dagelijkse leven
Doorgaans zijn kinderen met ADHD weinig populair bij hun klasgenoten door hun drukke gedrag en hun impulsiviteit. Als ze dan ook niet goed zijn in sport en spel – een goede voorspeller van populariteit onder kinderen –, zijn ze extra benadeeld.
Fysiotherapie bij ADHD
Uit onderzoek blijkt dat kinderen veel baat kunnen hebben bij fysiotherapie. Behandeling met cognitief- en taakgeoriënteerde fysiotherapie zijn het meest effectief. Zowel de fijnmotorische als de grofmotorische problemen kunnen door fysiotherapie sterk worden verbeterd. Ook heeft fysiotherapie een positief effect op het zelfvertrouwen van kinderen met ADHD en DCD. Door het kind meer inzicht en vertrouwen te geven kan veel worden bereikt.
Meer informatie?
Wil je meer weten over ADHD of een overleg over je kind? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.
Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.
Bij afspraken voor kinderen jonger dan 2 jaar adviseren wij telefonisch een afspraak te maken!
Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.
GoFysio heeft en speciaal team van Kinderfysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De kinderfysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.
GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor kinderen zoals kinderbekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.
Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat bij kinderen ook niet ten koste van het eigen risico.
Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.