Aandoeningen

Lymfoedeem bij Kanker

Tijdens of na de behandeling van Kanker kan Lymfoedeem ontstaan. Dit is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam die zorgt voor pijn en stijfheid.

Het Lymfesysteem

Het lymfesysteem bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren en zorgt voor een afvoer van het overtollige vocht uit het lichaamsweefsel. Dit vocht heet lymfe en bevat witte bloedcellen, eiwitten en afvalstoffen. Het lymfesysteem speelt een belangrijke rol in het reinigings- en afweersysteem van het lichaam.

Bij lymfoedeem is er aanvankelijk meestal sprake van “pitting-oedeem”, wanneer je met je vinger in het weefsel drukt, blijft er een putje staan. Naarmate het probleem langer bestaat, wordt het oedeem harder en ontstaat “non-pitting” oedeem.

Waardoor ontstaat oedeem?

Onderstaande ingrepen en behandelingen kunnen het lymfesysteem beschadigen, waardoor het niet meer goed functioneert. Hierdoor ontstaat dan lymfoedeem.

  • operatieve verwijdering van een lymfeklier van de hals, oksel, bekken of lies
  • bestraling van oksel, bekken of lies veroorzaakt littekenweefsel van het lymfesysteem
  • ingroei en/of druk van lymfevaten door tumoren of uitzaaiingen

Gevolgen van Lymfoedeem

Oedeem zelf is niet pijnlijk maar kan door de zwelling of druk op lichaamscellen, spieren en gewrichten vervelende gevolgen hebben zoals:

  • Zwaar gevoel van de ledematen
  • Bewegingsbeperking van de gewrichten
  • Pijn doordat oedeem druk uitoefent op spieren en gewrichten
  • Huidafwijkingen en ontstekingen

Oedeemtherapie

De behandeling van lymfoedeem is meestal langdurig en intensief. Maar gelukkig zijn er goede behandelmogelijkheden die de klachten zullen verminderen.

Manuele lymfdrainage (MLD)

Middels oppervlakkige massagetechnieken van onze oedeemfysiotherapeut wordt het lymefysteem gestimuleerd om het overtollige vocht af te voeren.

Compressietherapie

In combinatie met de manuele lymfdrainage zorgt compressietherapie ervoor dat afname van vocht kan worden behouden. Compressietherapie kan bestaan uit zwachtelen of het dragen van een elastische kous.

Oefentherapie

Door rek op de huid en spiercontractie wordt het lymfesysteem aangezet. Ook de ademhaling kan hierbij ondersteunen.

Huidhygiëne en zelfmanagement

Advies over leefregels, huiswerkoefeningen en huidhygiëne is een belangrijk onderdeel van oedeemtherapie.

Afspraak maken?

Wil je een afspraak maken voor oedeemtherapie? Bel: 030-6585901 of mail naar: info@gofysio.nl.

Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Vergoeding van fysiotherapie komt uit de aanvullende verzekering, alleen bij sommige chronische aandoeningen is er een vergoeding uit de basis verzekering. Wanneer fysiotherapie vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering gaat het niet ten koste van het eigen risico.

Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je je burgerservicenummer bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.

Behandelaar & Specialisaties bij GoFysio
GoFysio heeft en speciaal team van fysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De fysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor zoals bekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.

Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij sommige chronische indicaties is (tijdelijke) vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Uw fysiotherapeut kan u hierover informeren.

Vragen? Of advies nodig?

Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij een vestiging naar keuze! Bekijk welke vestigingen bij jou in de buurt zijn:

Afspraak inplannen

Afspraak plannen

Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden