Aandoeningen

Chronische vermoeidheid

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) kan bestaan uit veel uiteenlopende klachten en heeft veel verschillende uitingsvormen. Naast de vermoeidheid ervaren mensen klachten zoals spierpijn, hoofdpijn, keelpijn, concentratieproblemen, slecht slapen, neurologisch aandoende klachten, emotionele klachten, prikkelbare darm, buikpijn, allergische reacties, enzovoort. Als gevolg hiervan zijn er ernstige beperkingen in het dagelijks functioneren.

CVS kent verschillende benamingen:

  • myalgische encefalomyelitis (ME);
  • postviraal vermoeidheidssyndroom;
  • immuundeficiëntiesyndroom;

CVS staat tegenwoordig vooral ook bekend als ME (Myalgische Encephalomyelitis). Deze term kan een beetje misleidend zijn: het suggereert een ontsteking van het zenuwweefsel, terwijl daar geen (of niet altijd) aanwijzingen voor zijn.

Er zijn twee typen mensen met chronische vermoeidheid: relatief actieve patiënten en de zogenoemde relatief laag actieve patiënten. De eerste groep is zo actief mogelijk, maar overschrijdt voortdurend de eigen energiegrenzen. Relatief laag-actieve patiënten proberen koste wat kost niet te veel energie te verspillen. Zij zijn heel voorzichtig en doen daarom in verhouding minder.

Problemen bij inspanning en training

Mensen met CVS hebben vaak geen zin in sporten juist omdat ze moe zijn. Dit komt doordat hun energie voorraad voortdurend aangesproken wordt en het lichaam geen kans krijgt zich te herstellen en de energie voorraden aan te vullen. Hierdoor zijn mensen met chronische vermoeidheid doorgaans weinig gemotiveerd om te gaan sporten. Doen zij dit wel dan leidt dat vaak tot nog meer vermoeidheid en dus tot een vicieuze cirkel. Door deze toename van klachten, sporten en bewegen mensen met CVS minder. Helaas leidt dit tot een verdere verslechtering van de conditie en belastbaarheid waardoor starten met sporten steeds moeilijker wordt.

Kun je sporten met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom?

Toch is sporten mogelijk en is het zelfs essentieel om aan vermindering van de klachten te werken. Om niet in de hiervoor beschreven vicieuze cirkel te belanden, moet het trainingsprogramma starten bij een exact vastgesteld inspanningsniveau. Van daaruit is een gestage opbouw mogelijk, onder goede begeleiding. En alleen duurtraining, zeker geen krachttraining. Daarnaast moet de inspanning in alle gevallen gevolgd worden door ontspanning en ademhalingsoefeningen. Hierdoor komt het lichaam weer tot rust en wordt het in staat gesteld te herstellen van de belasting.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Het is goed mogelijk de belastbaarheid op te bouwen, ook al ben je extreem vermoeidheid. Hierbij moet de training niet alleen gericht zijn op de inspanning, maar juist ook op de ontspanning. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen met Chronische vermoeidheid en Fibromyalgie baat hebben bij een multidisciplinaire aanpak van inspanning, ontspanning en ademtherapie. GoFysio kan je helpen bij het vinden van de juiste balans en zorgen dat je weer gaat herstellen. Hiervoor hebben wij een speciaal programma. Alle informatie over het programma en werkwijze kun je hier vinden.

Vragen? Of advies nodig?

Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij een vestiging naar keuze! Bekijk welke vestigingen bij jou in de buurt zijn:

Afspraak inplannen

Afspraak plannen

Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden