Aandoeningen

Chronische hyperventilatie

Hyperventilatie betekent: versnelde ademhaling. Er is dan teveel ventilatie. Dit kan door een verhoging van de ademfrequentie (normaal 8-13x per minuut in rust) maar het kan ook door juist te diep in en uit ademen (een groter teugvolume). Er zijn twee vormen van hyperventilatie. Acute Hyperventilatie en Chronische Hyperventilatie.

Acute hyperventilatie

Bij acute hyperventilatie begin je heel snel en diep te ademen en heb je het gevoel dat je stikt. De oorzaak is meestal gelegen in angst of paniek aanvallen maar het kan ook voorkomen bij inspanning. Normaal gesproken herstelt het lichaam zich weer vanzelf als de (in)spanning eindigt.

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie komt veel vaker voor maar is ook veel minder opvallend. Het is vaak sluimerend aanwezig en leidt meestal niet tot acute klachten. De oorzaak is meestal psychische stress en spanningen. De klachten die ontstaan bij chronische hyperventilatie zijn onder andere:

  • duizeligheid
  • buikpijn
  • tintelingen in handen en soms in gezicht
  • koude handen en voeten
  • restless legs
  • allergieën
  • hartritme stoornissen
  • enz.

Meestal is chronische hyperventilatie ontstaan in een periode van spanning en stress. Ook na het afnemen van de spanning en stress kan het lichaam hier toch in blijven hangen. Het lichaam heeft geleerd veel te ventileren en weet niet meer terug te keren naar een normale, rustige ademhaling. Door hyperventilatie ontstaat een chronisch verlaagd CO2 in het bloed, hierdoor verzuurt het lichaam met alle gevolgen van dien.

Wat kun je aan chronische hyperventilatie doen?

Chronische hyperventilatie wordt vastgesteld door het in kaart brengen van de ventilatie en het adempatroon. Als gevolg van de verhoogde ademhaling en de verzuring zal het lichaam in een vorm van voortdurende stress raken. Deze stress wordt in kaart gebracht door middel van een meting van de regelmaat van de hartslag. Als blijkt dat er inderdaad sprake is van chronische hyperventilatie is ademtherapie geïndiceerd, een beweegprogramma gericht op ademhaling en ontspanning.

Tijdens de therapie is het van belang dat de CO2 in het bloed wordt genormaliseerd. Dit doen we door inspanning. Na de inspanning wordt door ontspanning- en ademhalingsoefeningen het lichaam weer in balans gebracht. Dit proces wordt drie keer per week herhaald waarnaast er ook thuis ademhalingsoefeningen worden gedaan.

Effect van ademtherapie

Door het volgen van deze therapie komt het lichaam beter in balans, zullen veel klachten verdwijnen en voel je je fitter en minder vermoeid. Ook neemt het vertrouwen in het lichaam weer toe.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Heb je last van chronische hyperventilatie of wil je meer informatie of een afspraak maken voor ademtherapie? Neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag!

Vragen? Of advies nodig?

Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij een vestiging naar keuze! Bekijk welke vestigingen bij jou in de buurt zijn:

Afspraak inplannen

Afspraak plannen

Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden