Aandoeningen

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie is een (vaak ongemerkte) verhoogde of versnelde ademhaling die langdurig aanwezig is. Veel mensen weten niet, dat chronische hyperventilatie voor veel verschillende klachten en ongemakken kan zorgen. Hierbij kun je denken aan hoofdpijn, duizeligheid en buikklachten. Maar ook allergieën, koude handen en vermoeidheidsklachten komen veelvuldig voor bij chronische hyperventilatie.

Gelukkig is er in de meeste gevallen iets aan te doen. Een heel efficiënte methode hiervoor is de Energy Control Methode. Hierbij ga je aan de slag met gerichte oefeningen en training om de ademhaling weer in balans krijgen. Eerst bewust, later onbewust. Daarbij komt ook je lichaam weer tot rust en zullen de ongemakken en klachten verdwijnen.

Wat is Hyperventilatie

Hyperventilatie betekent: versnelde ademhaling. Er is in dat geval dus teveel ventilatie. Dit kan enerzijds komen door een verhoging van de ademfrequentie (aantal ademteugen per minuut). Dit zou normaal tussen de 8-13x per minuut in rust moeten zijn. Maar het kan ook door juist ’te diep’ in en uit ademen (dus een groter teugvolume). Ook hierdoor is er teveel ventilatie. Zelfs bij een ademfrequentie van 4 per minuut kan er dus nog steeds sprake zijn van hyperventilatie.

Wat is het verschil tussen Acute Hyperventilatie en Chronische Hyperventilatie

Acute hyperventilatie

Bij acute hyperventilatie begin je heel snel te ademen en kun je het gevoel hebben dat je stikt. Je begint ook te zweten en je hartslag gaat erg omhoog. Soms gaan je mond en vingers tintelen. Daarbij kun je het gevoel hebben flauw te gaan vallen. Daarbij roept dit gevoel veel angst op waardoor het proces versterkt wordt.

Een gevoel van opluchting maar ook vermoeidheid blijft naderhand achter

De oorzaak van acute hyperventilatie is meestal gelegen in angst of paniek aanvallen maar het kan ook voorkomen bij inspanning. Voorafgaand aan een aanval is er vaak een situatie wat de ademhaling laat versnellen, zoals een gevoel van angst. Door de verhoogde ademhaling wordt er veel koolzuur uitgeademd, dit heeft tot gevolg dat het koolzuur in het bloed afneemt. Dit gebrek aan koolzuur zorgt nu juist voor de kenmerkende symptomen van hyperventilatie.

Ademhaling bij hyperventilatie

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie komt veel vaker voor maar is ook veel minder opvallend. Veel mensen weten zelfs niet dat zij zelf te maken hebben met chronische hyperventilatie. Het is namelijk vaak sluimerend aanwezig en leidt meestal niet tot acute klachten.

Bij chronische hyperventilatie adem je te snel zonder dat je een fysieke inspanning levert. Bij sporten is het normaal dat je ademhaling versnelt maar bij chronische hyperventilatie is de ademhaling niet in verhouding tot de inspanning die je levert.

De oorzaak is meestal psychische stress en spanningen. Psychische klachten waarbij hyperventilatie kan voorkomen zijn bijvoorbeeld angstklachten, stressklachten, depressie en burn-out.

Hoe ontstaat hyperventilatie

Bij het ademhalen hoef je niet na te denken, het gaat normaal gesproken vanzelf. Maar de ademhaling kan ook ontregeld raken door psychische spanningen of angst. Hierbij maakt het lichaam enkele stresshormonen aan zoals adrenaline en cortisol. Dit zorgt voor een stressreactie in het lichaam, het maakt het lichaam als het ware klaar voor inspanning. Hierdoor gaan onder andere je ademhaling en hartslag omhoog.

Hoe ontstaat chronische hyperventilatie

Meestal is chronische hyperventilatie ontstaan in een periode van spanning en stress

Ook na het afnemen van de spanning en stress kan het lichaam hier toch in blijven hangen. Het lichaam heeft geleerd veel te ventileren en weet niet meer terug te keren naar een normale, rustige ademhaling. Daarnaast kan de verhoogde ademhaling zelf ook weer voor een stress prikkel zorgen. Hierdoor blijft het lichaam in een vicieuze cirkel waar je moeilijk uit komt. Meer over het ontstaan en het oplossen van chronische hyperventilatie kun je lezen op de pagina van Energy Control Therapie.

Wat kun je aan chronische hyperventilatie doen?

Voor het verhelpen van chronische hyperventilatie bestaat er Energy Control Therapie. Dit is een effectieve methode waarin je onder begeleiding van een gespecialiseerde therapeut aan de slag gaat met balanstraining en daarnaast ademhaling en ontspanningsoefeningen.

Voorafgaand en tijdens de therapie wordt er met speciale apparatuur gemeten of de ademhaling goed is en of het lichaam goed ontspannen is. We meten hierbij onder andere het adempatroon, ademfrequentie maar ook de hartslag en de hartslagvariabiliteit.

Tijdens de therapie is het van belang dat door het in balans krijgen van de ademhaling ook de CO2 in het bloed wordt genormaliseerd. Deze verlaagde CO2 zorgt namelijk voor het verstoren van veel lichaamsprocessen wat de kenmerkende hyperventilatie symptomen geeft.

chronische hyperventilatie

Effect van Energy Control Therapie bij Chronische hyperventilatie

Door het volgen van Energy Control Therapie komt het lichaam beter in balans en ben je beter in staat om de ademhaling en spanning in het lichaam te controleren. Daarnaast zullen veel klachten verdwijnen waardoor je je fitter en minder vermoeid zal voelen. Door de betere conditie, en controle zal ook het vertrouwen in het lichaam weer toe nemen.

Behandeling voor chronische hyperventilatie

Heb je last van chronische hyperventilatie of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag!

Therapie voor chronische hyperventilatie wordt gegeven in Utrecht, Leidsche Rijn, Terwijde, Nieuwegein, Maarssen, Alphen a/d Rijn, en Amsterdam. Wil je je aanmelden of meer informatie, bel of Whatsapp naar: 085-06 56 333 of mail dan naar info@gofysio.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.