Aandoeningen

Voorste kruisband letsel

Bij (top)sporters heeft letsel van de voorste kruisband vaak vele gevolgen, omdat de functie van de knie ernstig verstoord raakt. Een operatie is meestal nodig om de functie van de knie herstellen. Al blijft de afweging tot wel of niet opereren vaak een persoonlijke keuze.

Symptomen

Letsel ontstaat doorgaans door een trauma waarbij de voet op de grond blijft staan terwijl het lichaam roteert. De knie draait en zwikt daarbij naar binnen. Als er letsel aan de voorste kruisband is ontstaan, gaat dit vaak gepaard met acute zwelling van de knie. Daarnaast het gevoel van instabiliteit of ‘door de knie heen gaan’. Een hoorbare knak in de knie wordt vaak benoemd op het moment van het trauma zelf.
Pijn hoeft niet altijd een grote rol te spelen tijdens of na het trauma. Vaak begint de problematiek wanneer de de zwelling van de knie is afgenomen, en de sportieve activiteiten worden hervat. Ook ervaren mensen vaak klachten met onverwachte draaibewegingen of bijvoorbeeld traplopen.

Onderzoek

Letsel van de voorste kruisband wordt vaak opgemerkt door de therapeut. Bij verdenking van voorste kruisband letsel verwijst de fysiotherapeut altijd door naar de orthopeed of sportarts, ter bevestiging van de diagnose. Er wordt dan een MRI uitgevoerd.

Better in Better out: pre-operatief trainen
leidt tot sneller herstel!

Vaak wordt eerst zonder operatie geprobeerd de stabiliteit van de knie te herstellen door intensieve fysiotherapie. Hierbij staat oefentherapie voorop. Voldoet dit niet, dan wordt alsnog geopereerd. Voorafgaand aan de operatie wordt de knie door de fysiotherapeut klaargestoomd. Hoe gezonder en sterker de knie voorafgaand aan de operatie zal zijn, hoe beter het herstel na de operatie. Na de operatie is intensieve fysiotherapeutische revalidatie nodig. Het herstel na een voorste kruisband operatie duurt doorgaans 9 tot 12 maanden.

Klachten bij een gescheurde kruisband

De belangrijkste klacht na voorste kruisbandletsel is instabiliteit van de knie. Hierdoor kunnen ook andere afwijkingen ontstaan. Het begint meestal met een letsel van de meniscus gevolgd door een beschadiging van het gewrichtskraakbeen. Pijn en reactieve zwelling van de knie door vochtvorming (hydrops) zijn dan ook symptomen van de chronisch instabiele knie.

Revalidatie bij voorste kruisband letsel

Revalidatie tussen de 9-12 maanden, is nodig voor het herstel van de voorste kruisband. Dit betekende vaak 3 x per week actieve therapie begeleid door een gespecialiseerd fysiotherapeut. Een behandelplan word persoonlijk afgestemd, want geen kruisband revalidatie is hetzelfde. We richten ons met de trainingen met name op kracht, coördinatie en stabiliteit. Soms zien we dat het moeilijk is om gemotiveerd te blijven tijdens dit lange en intensieve traject, zowel fysieke als mentale ondersteuning is hierin heel belangrijk. Door variatie en afwisselende trainingen, proberen we toe te werken naar jouw doel! Wanneer je een veldsport beoefend, word de eindfase van de revalidatie dan ook op het veld gegeven. De trainingen worden dan ook zo sport specifiek mogelijk ingericht.

Samenwerking met specialisten

GoFysio werkt samen met orthopeden en artsen om zo een hoge kwaliteit van zorg te kunnen bieden.
We werken onder andere samen met orthopeden en specialisten van de Xpert Clinics of Orthoparc. Wanneer het revalidatieproces bijvoorbeeld niet goed verloopt, zijn er korte lijntjes voor overleg tussen de gespecialiseerde fysiotherapeuten en artsen.
Daarnaast zijn we aangesloten bij FC Kruisband, daar vind je veel informatie en ervaringen met betrekking tot kruisband blessures.

Revalidatie team

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.