Aandoeningen
Totale Knie prothese
Wanneer het kraakbeen van de knie in een vergevorderd stadium versleten is dan wordt in de meeste gevallen uiteindelijk een totale knieprothese geplaatst. Bij een totale knieprothese worden beide zijden van het gewricht vervangen door een kunstgewricht. Soms is slechts een zijde nodig, we spreken dan van een halve knieprothese. Het plaatsen van een knieprothese is bij hevige klachten in een vergevorderd stadium van slijtage de enige optie omdat het kraakbeen niet meer kan herstellen. De resultaten na een totale knieprothese zijn in de meeste gevallen heel goed, er is minder pijn en vele functies in het dagelijks leven kunnen weer pijnvrij worden uitgevoerd.
Het plaatsen van de knieprothese
Het aangetaste kraakbeen kan niet vervangen worden door nieuw kraakbeen, wel kan het gewricht in zijn geheel vervangen worden door een prothese. De meest toegepaste techniek is de totale knieprothese, waarbij zowel het gedeelte van het dijbeen als het scheenbeen vervangen wordt door een metalen component waartussen een kunststof lager zit. Afhankelijk van de slijtage en andere factoren zoals bijvoorbeeld reuma, wordt ook de binnenzijde van de knieschijf door een kunststof schijfje vervangen.
Fysiotherapie voor de operatie
Het beste resultaat na de operatie wordt verkregen wanneer u voor de operatie in een betere conditie verkeert. De meeste specialisten adviseren dan ook om voor de operatie de conditie flink op peil te brengen onder begeleiding van een fysiotherapeut, zo nodig gewicht te verliezen en de bovenbeen spieren sterker te maken. Het principe “better in – better out” is bij deze operatie zeker van toepassing.
Revalidatie & Fysiotherapie na het plaatsen van de knieprothese
Na de operatie zal de knie de eerste dagen tot weken nog pijnlijk kunnen zijn. Dit komt door de wond, zwelling en verklevingen van het litteken. Het is dan ook belangrijk direct met fysiotherapie te starten zodat het wondherstel zo goed mogelijk verloopt en er geen verklevingen ontstaan. Tijdens de revalidatie speelt de fysiotherapeut ook een belangrijke rol bij controle op het ontstaan van complicaties zoals infecties, nabloedingen of een trombosebeen.
Met krukken lopen
De fysiotherapeut helpt je bij het leren lopen op krukken. De krukken worden eerst goed afgesteld, vervolgens begint het steunen op de aangedane knie, dat mag al direct na de operatie. Het leren opstaan, lopen, traplopen zijn allemaal onderdeel van de fysiotherapeutische revalidatie.
Mobiliseren
Na de operatie zal de knie nog erg stijf zijn in zowel de buig als de strek richting. De fysiotherapeut van GoFysio helpt bij het op een verantwoorde manier mobiliseren van de knie. We doen dit zoveel mogelijk met oefentherapie in combinatie met fysiotherapeutische technieken. De knie behoort bij een knieprothese minimaal 90 graden te kunnen buigen en het strekken tot minimaal 5 tot 0 graden.
Krachttraining
Verlies aan kracht heeft een nadelig effect op allerlei functies zoals lopen, traplopen, opstaan uit een stoel maar het heeft ook een nadelig effect op de levensduur van de prothese. Daarom zal tijdens de revalidatie veel aandacht gegeven worden aan het verbeteren van de kracht. Met name de bovenbeenspieren, bilspieren maar ook rompstabiliteit speelt een belangrijke rol.
Looptraining
Intensieve looptraining na een knieprothese is belangrijk. Er moet weer vertrouwen komen in de nieuwe knie en het is belangrijk dat je de knie durft te belasten. Onder begeleiding zullen we loopoefeningen doen van makkelijk naar moeilijk. GoFysio heeft hiervoor een speciale loopband waarbij het looppatroon direct wordt geanalyseerd. Op deze wijze halen we het maximale resultaat uit de training en revalidatie.
Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.