Aandoeningen

Tennis elleboog

Een tenniselleboog, of tennisarm, is een overbelasting van pezen en/of spieren aan de buitenzijde van de elleboog. De aangedane pezen en spieren van de onderarm zijn de strekkers van de pols. Wanneer de pijn aan de binnenzijde van de elleboog zit spreekt met van een golferselleboog.

Hoe ontstaat een tenniselleboog?

Meestal wordt een tenniselleboog veroorzaakt door overbelasting bij handelingen die de pols strekken zoals bovenhands tillen, veelvuldig knijpen of wringen. Ook kan een tenniselleboog ontstaan door langdurige herhaalde lichte bewegingen zoals ‘muizen’ of typen. Zelden wordt de tenniselleboog veroorzaakt door tennissen. Het is wel zo dat ongeveer de helft van alle tennissers ooit in hun leven te maken krijgen met een tenniselleboog.

Wat zijn de symptomen van een tenniselleboog?

Meestal zit de pijn aan de buitenzijde van de elleboog op of rond het bot en straalt soms iets uit richting de onderarm. De pijn kan worden verergerd door bovenhandstillen, knijpen en wringen (bijvoorbeeld tijdens het geven van een hand). Als de tenniselleboog klachten hevig zijn, kan het oppakken van lichte voorwerpen zoals een kopje of het snijden met een mes ook al pijnlijk zijn. Soms zijn bewegingen van de elleboog, bijvoorbeeld het strekken of buigen van de arm, ook pijnlijk. Daarnaast kunnen ook blokkades in de nek of rug, schouders of pols leiden tot een tennisarm. Onze fysiotherapeuten zullen daarom niet alleen naar de elleboog kijken, maar ook naar andere structuren in het lichaam.

Tips bij een tenniselleboog

Probeer pijnlijke beweging te verminderen als je tenniselleboog klachten hebt. Bijvoorbeeld door in plaats van bovenhands juist onderhands te tillen. Ook kan het veranderen van de greep (kleiner of groter) verschil maken. Een tennisracket met een dikkere of dunnere grip kan vaak ook de klachten verminderen.

Welke therapie bij een tenniselleboog?

Bij GoFysio ben je op de juiste plek als je effectief van je klachten van een tenniselleboog af wilt. Behandeling van een tenniselleboog is complex en vereist een aanpak op verschillende vlakken tegelijkertijd. Bij GoFysio zetten we onderstaande interventies gecombineerd in voor het snelste resultaat.

Echografie

Via echografie worden de klachten in kaart gebracht en wordt de exacte locatie van de ontsteking opgezocht.

Manuele therapie

Manuele therapie bij een tenniselleboog is belangrijk wanneer er sprake is van minder beweeglijkheid van nek, rug en schouders, elleboog of pols. De gehele bewegingsketen van de arm kan namelijk van invloed zijn op het ontstaan van overbelastingsklachten van de elleboog.

Dry Needling

In de meeste gevallen is er sprake van verhoogde spierspanning en zogenaamde triggerpoints van de arm en schouders. Dry needling therapie is effectief omdat dit snel de spier kan ontspannen.

Shockwave

Bij langdurige elleboogklachten die moeilijk over gaan is shockwavetherapie een uitkomst. Bij 70 tot 80% van de mensen met een tenniselleboog is deze therapievorm effectief.

PNE

PNE is een nieuwe innovatieve behandelmethode die wordt ingezet bij langdurige peesklachten zoals bij een tenniselleboog. PNE staat voor “Percutane Needle Electrolyse”. Hierbij wordt onder begeleiding van echo een dunne naald in de pees gebracht die door middel van een speciale stroom, diep in het weefsel een herstel reactie stimuleert.

Flywheeltraining

Om peesweefsel snel sterker te maken kan bij GoFysio getraind worden met een speciaal vliegwiel. Uit onderzoek blijkt dat hiermee de peessterkte het snelst toeneemt en voorkomt dat de tenniselleboog klachten terug komen.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.