Aandoeningen

Runnersknee

Een runnersknee komt veel voor bij hardlopers. Bij een runners knee is er sprake van pijn aan de buitenzijde van de knie, veroorzaakt door overbelasting. Een andere naam voor een runners knie is “Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom”. Het kenmerkt zich door vaak acuut opkomende pijnklachten aan de buitenzijde van het kniegewricht, met name tijdens hardlopen.

Waardoor ontstaat een runnersknee

De kniepijn wordt veroorzaakt door wrijving tussen de pees van de buitenste bovenbeenpezen (tractus iliotibialis) en het bot aan de buitenzijde van de knie. Met name herhaalde fricties kan leiden tot irritatie en ontsteking, daarom komt het veel voor bij duursporters. We noemen dit ook wel Iliotibiale Band Syndroom (ITBS).

Bij het ITBS voel je de pijn aan de buitenzijde van de knie. De iliotibiale band (it-band) loopt van de buitenzijde van het bekken over de heup en knie en hecht zich onder de knie aan het scheenbeen vast. Bij een loopbeweging schuift de it-band over de meest uitstekende knobbel van het dijbeen heen. Dit is normaal, maar bij veelvuldige herhaling van deze wrijving kan de band gaan ontsteken. Het is daarom logisch dat dit een typische hardloopblessure is. De pijn ontstaat tijdens en na de training en verergert bij bepaalde handelingen, zoals traplopen of lang zitten.

Oorzaak van een runners knee

Er kunnen factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan van de knieklachten. Denk aan O-benen, instabiliteit van de buitenzijde van de knie, het afwikkelpatroon of de stand van de voet of evt. een beenlengteverschil.

Daarnaast kun je denken aan versleten, hard of stug schoeisel of een te snel opgevoerd loopschema. Tip: de klacht kan voorkomen worden als je minder aan de buitenzijde van een weg loopt. De wegen lopen namelijk bol en hierdoor ontstaat een eenzijdige belasting.

Symptomen van een runners knee

Bij een runners knee is er meestal pijn aan de buitenzijde van de knie tijdens het lopen. Die pijn kan uitstralen tot de bovenzijde van het onderbeen. Er kan een doffe tot scherpe of soms stekende pijn aanwezig zijn. De klachten beginnen meestal met een lichte irritatie die tijdens het hardlopen sterk toenemt.

De pijn kan zodanig toenemen dat er direct gestopt moet worden met hardlopen. Hiernaast kan de pijn ook na het hardlopen (de volgende dag) optreden. Dit wordt vaak opgemerkt bij het traplopen of opstaan uit een stoel.

Onderzoek en diagnose

Aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek kan de diagnose van een runners knee gesteld worden. Vaak is de pijn goed aan te wijzen en zijn er specifieke lichamelijke testen die de klachten kunnen uitlokken. De fysiotherapeut bij GoFysio zal een echo maken om de diagnose vast te stellen alvorens een behandeling in te zetten.

Behandeling

Het is belangrijk om de oorzaak van de runners knee klachten te achterhalen om een goede behandeling te starten. De inhoud van de fysiotherapeutische behandeling is afhankelijk van de onderzoeksbevindingen en bestaat meestal uit Shockwave therapie gecombineerd met krachttraining, stabiliserende oefentherapie, rekken van de peesplaat (tractus iliotibialis) en de bilspieren, mobiliseren van eventuele bewegingsbeperkingen van enkel, knie, heup, rug en bekken. Daarnaast wordt advies gegeven over het hervatten van de hardlooptrainingen. Indien nodig wordt een bewegingsanalyse gemaakt tijdens het hardlopen waardoor gerichte hardloopoefeningen gedaan kunnen worden. Ten slotte zal er aandacht zijn voor het hardloopschoeisel, zo nodig wordt in samenwerking met onze podotherapeut aangepaste zooltjes aangemeten.

Een runners knee Syndroom is doorgaans goed te behandelen met onze therapie. Na het maken van een afspraak zullen we beginnen met het bekijken van eventuele foto’s van uw specialist en vervolgens zullen met echo onderzoek de ernst en locatie van de ontsteking bepalen.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.