Aandoeningen

Patella luxatie

De patella is de knieschijf en luxatie betekent ontwrichting.

De patella glijdt bij het bewegen van de knie in een gootje van het bovenbeen. De patella is een sesambot in de pees van de quadriceps, de grote spier aan de voorzijde van het bovenbeen. Bij een (sub-)luxatie (ontwrichting) komt de patella naast het gootje aan de buitenkant van de knie te staan. Hierdoor kunnen de knieschijfbanden aan de zijkant van de knie oprekken of scheuren. Ook kan het kraakbeen van de knie beschadigt raken.

Hoe ontstaat een patella luxatie?

Patellaluxaties ontstaan meestal als gevolg van een geforceerde beweging van de knie in binnenwaartse richting gecombineerd met het buigen van de knie. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij het (ongelukkig) landen na een sprong. Ook kan een een direct inwerkend letsel op de knieschijf (zoals bijvoorbeeld een val of een schop op de knie) een patella luxatie veroorzaken. Mensen die van nature een minder diep ‘gootje’ van het bovenbeen hebben krijgen eerder te maken met een patella luxatie. Ook bij een X-stand van de knie en wanneer je heel erg lenig bent komt het vaker voor. Als je eenmaal een patella luxatie hebt gehad is de kans groot dat het vaker terug komt omdat de banden zijn uitgerekt.

Klachten en symptomen

De patella luxeert bijna altijd naar de buitenkant van de knie. Dit is een zeer pijnlijke situatie en de knie ziet er misvormd uit. Meestal schiet de knieschijf vanzelf weer terug in het gootje. Soms is hier echter hulp bij nodig. Door druk te zetten aan de buitenzijde van de knieschijf terwijl de knie wordt gestrekt kan de knieschijf terug worden geplaatst. Als de knieschijf weer op de normale plaats in het gootje zit, zal de pijn direct minder zijn.

Behandeling van Patella luxatie

De behandeling van een eerste patellaluxatie bestaat meestal uit een gipskoker of een brace en fysiotherapeutische training gericht op mobiliteit, stabiliteit en spierkracht. Ook moet er aandacht zijn voor de mobiliteit van de heupen en bilspieren en rompstabiliteit. Dit duurt minimaal 6 weken. Wanneer er langdurig knieschijfinstabiliteit blijft bestaan kan het noodzakelijk zijn om gedurende langere tijd stabiliserende en spierversterkende oefeningen te doen onder begeleiding van een (sport-) fysiotherapeut.

Wanneer fysiotherapeutische behandeling niet effectief is of als er een aantal keren patellaluxaties hebben plaatsgevonden, kan er worden overwogen om door middel van een operatie de knieschijf te stabiliseren.

Fysiotherapie na een operatie van Patella luxatie

Revalidatie wanneer u geopereert bent aan een Patella luxatie duurt meestal 3 tot 6 maanden. In eerste instantie zal nog een brace worden gedragen gedurende enkele weken moet wel direct gestart worden met therapie. De therapie zal verder gelijk zijn als bij een niet geopereerde patella luxatie.

Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Vergoeding van fysiotherapie komt uit de aanvullende verzekering, alleen bij sommige chronische aandoeningen is er een vergoeding uit de basis verzekering. Wanneer fysiotherapie vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering gaat het niet ten koste van het eigen risico.

Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je je burgerservicenummer bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.

Behandelaar & Specialisaties bij GoFysio
GoFysio heeft en speciaal team van fysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De fysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor zoals bekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.

Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij sommige chronische indicaties is (tijdelijke) vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Uw fysiotherapeut kan u hierover informeren.

Vragen? Of advies nodig?

Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij een vestiging naar keuze! Bekijk welke vestigingen bij jou in de buurt zijn:

Afspraak inplannen

Afspraak plannen

Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden