Aandoeningen

Patella luxatie

De patella is de knieschijf en luxatie betekent ontwrichting.

De patella glijdt bij het bewegen van de knie in een gootje van het bovenbeen. De patella is een sesambot in de pees van de quadriceps, de grote spier aan de voorzijde van het bovenbeen. Bij een (sub-)luxatie (ontwrichting) komt de patella naast het gootje aan de buitenkant van de knie te staan. Hierdoor kunnen de knieschijfbanden aan de zijkant van de knie oprekken of scheuren. Ook kan het kraakbeen van de knie beschadigt raken.

Hoe ontstaat een patella luxatie?

Patellaluxaties ontstaan meestal als gevolg van een geforceerde beweging van de knie in binnenwaartse richting gecombineerd met het buigen van de knie. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij het (ongelukkig) landen na een sprong. Ook kan een een direct inwerkend letsel op de knieschijf (zoals bijvoorbeeld een val of een schop op de knie) een patella luxatie veroorzaken. Mensen die van nature een minder diep ‘gootje’ van het bovenbeen hebben krijgen eerder te maken met een patella luxatie. Ook bij een X-stand van de knie en wanneer je heel erg lenig bent komt het vaker voor. Als je eenmaal een patella luxatie hebt gehad is de kans groot dat het vaker terug komt omdat de banden zijn uitgerekt.

Klachten en symptomen

De patella luxeert bijna altijd naar de buitenkant van de knie. Dit is een zeer pijnlijke situatie en de knie ziet er misvormd uit. Meestal schiet de knieschijf vanzelf weer terug in het gootje. Soms is hier echter hulp bij nodig. Door druk te zetten aan de buitenzijde van de knieschijf terwijl de knie wordt gestrekt kan de knieschijf terug worden geplaatst. Als de knieschijf weer op de normale plaats in het gootje zit, zal de pijn direct minder zijn.

Behandeling van Patella luxatie

De behandeling van een eerste patellaluxatie bestaat meestal uit een gipskoker of een brace en fysiotherapeutische training gericht op mobiliteit, stabiliteit en spierkracht. Ook moet er aandacht zijn voor de mobiliteit van de heupen en bilspieren en rompstabiliteit. Dit duurt minimaal 6 weken. Wanneer er langdurig knieschijfinstabiliteit blijft bestaan kan het noodzakelijk zijn om gedurende langere tijd stabiliserende en spierversterkende oefeningen te doen onder begeleiding van een (sport-) fysiotherapeut.

Wanneer fysiotherapeutische behandeling niet effectief is of als er een aantal keren patellaluxaties hebben plaatsgevonden, kan er worden overwogen om door middel van een operatie de knieschijf te stabiliseren.

Fysiotherapie na een operatie van Patella luxatie

Revalidatie wanneer u geopereert bent aan een Patella luxatie duurt meestal 3 tot 6 maanden. In eerste instantie zal nog een brace worden gedragen gedurende enkele weken moet wel direct gestart worden met therapie. De therapie zal verder gelijk zijn als bij een niet geopereerde patella luxatie.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.