Kinderfysiotherapie

Osgood-Schlatter (pijn in de knieen)

Osgood-Schlatter is een aandoening aan de knie die in 1903 door twee artsen, Dr. Robert Osgood en Dr. Carl Schlatter, is beschreven.

Hoe ontstaat Osgood-Schlatter?

Bij Osgood-Schlatter is de plek waar de bovenbeenspier aan het bot van het onderbeen vastzit is overbelast en/of geïrriteerd. Deze benige zwelling onder de knie bestaat bij kinderen uit kraakbeen, en is nog niet volgroeid zoals bij volwassenen. Door herhaalde trekkracht, b.v. door springen en rennen, ontstaat er micro letsel in het kraakbeen of de pees. Dit veroorzaakt de pijn en soms zwelling aan de voorzijde van de knie. Deze overbelasting kan ontstaan wanneer een snel groeiend kind veel aan sport doet of erg actief is.

Bij wie komt deze kniepijn het meeste voor?

Jongens (10 – 16 jaar) hebben vaker Osgood-Schlatter dan meisjes (8-14 jaar). Maar omdat meisjes tegenwoordig fanatieker sporten en ook langer worden dan vroeger neemt in deze groep het aantal diagnoses Osgood-Schlatter toe. Sporten met veel springen en sprintjes trekken, zoals voetbal en volleybal kunnen de klachten die bij Osgood Schlatter horen sneller uitlokken.

Symptomen van Osgood Schlatter

Osgood Schlatter is een pijnlijke plek met veelal een zwelling (deze is soms warm) vlak onder de knie op het scheenbeen. Soms komt dit voor bij beide de knieën. Activiteiten als springen, rennen en traplopen verergeren de pijnklachten. Vaak zakt de pijn in de uren na het sporten snel af.

  • Drukpijn aan de voorzijde van de knie
  • Het strekken van het been, tegen weerstand, is pijnlijk
  • De pijn ontstaat tijdens of na de inspanning
  • Lokale verdikking en een ontstekingsreactie (warm en rood)
  • Traplopen en hurken zijn pijnlijk

Hoe lang duurt het?

In principe is de ziekte self-limiting. Dat houdt in dat het kind vanzelf geremd wordt in zijn activiteiten om de pijn te voorkomen. Wanneer de belasting niet verminderd wordt, zullen de klachten erger worden.

De klachten zijn grillig en kunnen variëren van een duur van enkele maanden tot enkele jaren. Over het algemeen verdwijnen de klachten wanneer de groeischijf gesloten is, dit gebeurt rond het 17e levensjaar.

In sommige gevallen blijft de zwelling vlak onder de knie zitten wanneer de pijnklachten verdwenen zijn, dit kan in de meeste gevallen geen kwaad maar mochten de klachten aanhouden kan deze zwelling (botgroei) operatief verwijderd worden.

Mag mijn kind wel of niet sporten met Osgood Schlatter?

Het advies is om bij Osgood Schlatter de sportactiviteiten aan te passen of soms zelfs even te stoppen. Met name het rennen en springen zal beperkt moeten worden om de blessure tot rust te laten komen. Vaak nemen de klachten in enkele weken (tot maanden) af en kan het sporten daarna rustig weer opgebouwd worden.

Fysiotherapie bij Osgood Schlatter

De fysiotherapeut kan zal informeren over het zo optimaal mogelijk belasten van de knie en de knie eventueel behandelen. Door het tijdelijk verminderen van de (piek) belasting zal de ontsteking van de peesaanhechting afnemen. In de meeste gevallen nemen de klachten binnen 6 tot 8 weken af . Door gerichte oefeningen van de (sport-)fysiotherapeut of (kinder-)fysiotherapeut wordt de kracht van de pees, en de bijbehorende bovenbeenspieren, weer opgebouwd om het risico op terugkeren van de klachten te verminderen.

De behandeling kan bestaan uit:

  • Tapen (soms)
  • Versterken van de bovenbeenspieren (en de gehele bewegingsketen)
  • Stabiliteits oefeningen
  • Huiswerkoefeningen
  • Sport specifiek opbouwen van de belasting op de knie

Behandelperiode

Een periode kan er als volgt uit zien:

Afhankelijk van de mate van klachten: In de eerste 2 maanden alle pijnlijke activiteiten staken, eventueel deze periode met 1-2 maanden te verlengen. Tijdens deze fase kan er wel aandacht besteedt worden aan (romp) stabiliteits oefeningen en kan er gezwommen worden.

Na deze periode kan de belasting rustig opgebouwd worden waarbij er rekening gehouden moet worden met de balans tussen de belasting en belastbaarheid van de knie. Hierbij moeten ook de dagelijkse activiteiten zoals fietsen en schoolgym goed gedoseerd worden. De kinderfysiotherapeut adviseert hierbij.

In de laatste fase wordt de specifieke training hervat zoals sprinten, schieten en springen. Deze fase kan gestart worden wanneer de duurbelasting geen pijnklachten meer veroorzaakt.

Echografie

Bij GoFysio kan een echo van de blessure gemaakt worden waarmee de mate en exacte locatie van de ontsteking in beeld gebracht kan worden. Hiermee kan tijdens de behandelperiode precies in kaart worden gebracht hoe de knie belast kan worden.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.