Aandoeningen

Meniscusletsel

Een van de meest voorkomende knieletsels is letsel aan de meniscus. Maar wat is een meniscus eigenlijk?

De meniscus

In de knie zitten de kruisbanden en de meniscus. Zij stabiliseren de knie bij voor-, achterwaartse, schuif- en rotatiekrachten. De meniscus zit tussen het boven- en onderbeen. De meniscus brengt druk over van de binnenzijde naar de buitenzijde van het gewricht en verdeelt als een soort stootkussen de druk over het gewricht. De meniscus zit vast aan het kapsel en aan banden van het gewricht. De binnenmeniscus zit vast aan het gewrichtskapsel en is om die reden vaak gevoelig voor beschadiging ten opzichte van de buitenmeniscus, die los ligt.

Hoe ontstaat letsel?

Letsel ontstaat meestal door een draaimoment bij een gebogen knie. Meniscusletsels veroorzaken pijn in de knie en gaan veelal gepaard met mechanische klachten zoals inklemmingsverschijnselen (de knie zit op slot), en verspringende sensaties. Soms is er ook een gevoel van instabiliteit. Patiënten ervaren soms een pijn als hevige messteken in het gewricht. Het gewricht kan ook licht gezwollen zijn.

Onderzoek

Het belangrijkste onderdeel van het onderzoek is het vraaggesprek (anamnese) en een nauwkeurige analyse van het trauma. Daarbij worden aanvullende testen gedaan. Dit kunnen provocatieve testen zijn die de herkenbare pijnklachten moeten uitlokken, maar ook actief bewegingsonderzoek wat de huidige functie van de knie moet weergeven en dan zijn er nog de passieve meniscustesten. De belangrijkste testen zijn: McMurray, Thessalley en de JLT-test.

Behandeling

Na het onderzoek wordt vastgesteld of er sprake is van meniscusletsel en of men doorgestuurd moet worden naar de orthopeed voor verder onderzoek (bij ernstig letsel). Bij minder ernstig letsel wordt vrijwel altijd eerst conservatief (zonder operatief ingrijpen) behandeld. Behandeling bestaat in dat geval uit het verbeteren van de mobiliteit van de knie en knieschijf en van het verbeteren van stabiliteit en kracht van de knie (met name van de bovenbeenspieren). Ook wordt altijd naar de spierfunctie en spiertonus (spanning) gekeken.

Training

Het trainen van kracht en stabiliteit gebeurt vrijwel altijd binnen het trainingscentrum van GoFysio onder begeleiding van een gespecialiseerde (sport)fysiotherapeut. GoFysio beschikt over uitstekend functionele trainingsapparatuur. Er wordt zo veel mogelijk functioneel en sportspecifiek getraind. Een van de trainingsmethodes die bij GoFysio wordt gehanteerd is de ReHaBoom. Dit is een in de sport en topsport veel gehanteerd revalidatiemodel.

Een gecombineerde behandeling

Een behandeling bij GoFysio wordt vaak gecombineerd. Dit wil zeggen dat er ‘hands-on’ behandeld wordt (de patiënt wordt door de therapeut behandeld) in combinatie met ‘hands-off’ behandeling (er wordt door de patiënt onder begeleiding van de therapeut geoefend). De exacte inhoud van de behandeling is echter altijd specifiek op de patiënt afgestemd.

Veldtraining

Optioneel wordt het laatste stuk van de revalidatie op het veld afgewerkt. De sportfysiotherapeuten van GoFysio maken hierbij gebruik van de sportvelden van verschillende sportverenigingen in de buurt. Hierbij wordt (bijvoorbeel bij voetballers) met de bal gerevalideerd om de terugkeer op wedstrijd niveau mogelijk te maken. Goede communicatie met trainer / coach is altijd van belang in deze situatie.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.