Aandoeningen

Jumpersknee (kniepees ontsteking)

Een jumpers knee, (of springersknie), is een blessure van de kniepees die gelegen is tussen de knieschijf en je scheenbeen. Deze blessure wordt meestal door overbelasting veroorzaakt. Met name komt deze blessure voor bij sporters die een explosieve sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt zoals basketbal, volleybal en in mindere mate voetbal. Maar ook bij hardlopers komt een jumpers knee veel voor. Zonder juiste therapie herstelt een jumpers knee zeer moeizaam.

Hoe ontstaat een Jumpers knee?

Een jumpers knee ontstaat over het algemeen door overbelasting als gevolg van herhaaldelijke piekbelasting. Daarnaast zijn er factoren die de kans op het ontstaan van een jumpers knee vergroten zoals:

 • Spierzwakte van de kuit-, bil- en bovenbeenspieren
 • Te snelle opbouw van krachtoefeningen van de benen
 • Afwijkende stand van de knieën (o-benen, x-benen)
 • Overgewicht
 • Verkorting van de bovenbeenmusculatuur (quadriceps, hamstrings)
 • Hardlopen op harde ondergrond
 • Een doorgezakte voet (overpronatie) (het naar binnen kantelen van de voet)

Wat zijn de symptomen van een jumpers knee?

Een jumpersknee is doorgaans niet lastig te diagnosticeren maar kent wel verschillende gradaties. In ieder geval zijn onderstaande symptomen aanwezig bij een jumpers knee:

 • Pijn net onder de knieschijf
 • Pijn neemt toe bij springen, hardlopen of traplopen
 • Pijn bij langdurig zitten en autorijden
 • Drukpijn net onder de knieschijf

Diagnose van een jumpers knee

Na het in kaart brengen van de ontstaanswijze en het lichamelijk onderzoek, worden verschillende tests gedaan om de diagnose te stellen. Daarnaast maakt de fysiotherapeut een echo om de diagnose te bevestigen en de ernst van de ontsteking vast te stellen. Een bijkomend voordeel van echografie is dat we direct een goed beeld hebben van de peeskwaliteit en kunnen daar de therapie uitstekend op afstemmen.

Behandeling van een jumpers knee

De prognose van een jumpers knee is bij de juiste behandelingen doorgaans zeer goed. Wel kan het lang duren omdat peesweefsel zich niet snel laat aanpassen. De sportbelasting zal tijdelijk terug gebracht of aangepast moeten worden, vervolgens begint een gecombineerde maar effectieve behandeling waarbij niet alleen het herstel van de pees zal worden gestimuleerd maar ook de bewegingsanalyse zal worden meegenomen zodat sporten sneller kan worden hervat en de kans op een terugval kleiner zal zijn. De speciale behandelmethode van GoFysio is een van de meest geavanceerde in Nederland.

Therapie bij een jumpers knee bestaat uit een combinatie van shockwavetherapie, PNE therapie, flywheeltraining, sportrevalidatie, en evt. podotherapeutisch advies.

Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.

Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.

Behandelaar & Specialisaties bij GoFysio
GoFysio heeft en speciaal team van fysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De fysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor zoals bekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.

Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.

Vragen? Of advies nodig?

Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij een vestiging naar keuze! Bekijk welke vestigingen bij jou in de buurt zijn:

Afspraak inplannen

Afspraak plannen

Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden