Aandoeningen

Hernia

Een lage rughernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf van een van de onderste 5 ruggenwervels. Bij een lage rug hernia is in de meeste gevallen de tussenwervelschijf tussen de 5e lumbale en de 1e sacrale wervel aangedaan (L5S1). Een hernia kan ongelooflijk veel pijnklachten geven in de rug en het gehele been, meestal aan één zijde.

Hoe ontstaat een lage rug (lumbale) hernia?

Een tussenwervelschijf vinden we in de wervelkolom tussen twee afzonderlijke wervels. Tussenwervelschijven bestaan uit een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. Wanneer door overmatige druk de beschermende ringen beschadigen kan de geleiachtige kern naar buiten gaan uitpuilen. Er ontstaat een zwelling aan de buitenzijde van de tussenwervelschijf. Hierbij spreken we van een hernia.

Een hernia komt het meeste voor voor jonge volwassenen en meestal voor het 50e jaar. Een hernia komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De oorzaak van een hernia is niet altijd bekend, hieronder enkele factoren waarvan bekend is dat zij de kans op het ontstaan van een hernia vergroten:

  • het doen van zwaar lichamelijk werk
  • lichaamslengte, lange mensen hebben meer kans op het ontstaan van een hernia
  • stress
  • roken
  • langdurig en vaak autorijden

De symptomen van een hernia

Bij een hernia is er in de meeste gevallen meer pijn in het been dan in de rug, soms hebben mensen met een hernia helemaal geen rugklachten. Onderstaande symptomen komen veel voor bij mensen met een hernia:

  • Een doof gevoel in het been/de voet
  • Tintelingen in het been/de voet
  • Krachtvermindering en een bewegingsbeperking
  • Toename van klachten bij hoesten, niezen, persen
  • Pijnklachten in het been zijn erger dan in de rug

Diagnose van een hernia

Wanneer er mogelijk sprake is van een hernia zal een MRI uitsluitsel geven. Op een MRI is doorgaans de uitstulping van de tussenwervelschijf goed te zien en ook of deze uitstulping druk op de zenuwwortel veroorzaakt. Deze druk op de zenuwwortel geeft de karakteristieke (zenuw) pijn in het been. Een MRI kan worden aangevraagd door een neuroloog.

Behandeling van een hernia

Operatief behandelen van een hernia

Wanneer de pijnklachten zeer hoog zijn en de druk op de zenuwen zodanig toeneemt dat spierkracht volledig afneemt of reflexen verdwijnen wordt vaak gekozen voor operatieve behandeling. Als in deze situatie niet wordt geopereerd kan blijvende zenuwschade optreden met als gevolg bijvoorbeeld een klapvoet. Tijdens de operatie wordt een ‘nucleotomie’ uitgevoerd, hierbij wordt de inhoud van de tussenwervelschijf weggehaald zodat de druk op de zenuw direct afneemt.

Na de operatie is fysiotherapeutische revalidatie noodzakelijk voor een goed herstel van de rug, waarbij het trainen van de kracht, belastbaarheid, mobiliteit en houding van de rug belangrijk is zodat u weer optimaal met de rug kunt functioneren.

Zonder operatie

In de meeste gevallen wordt gekozen voor behandeling zonder operatie, deze zogenaamde conservatieve behandeling is natuurlijk veel minder ingrijpend en geeft op lange termijn betere resultaten. Waarbij een operatie altijd littekenweefsel achterlaat zal dat bij de conservatieve methode niet het geval zijn. De tussenwervelschijf herstelt uiteindelijk vanzelf, het binnenste gedeelte (de nuclei) zal deels opdrogen waardoor de druk op de zenuw afneemt. Fysiotherapeutische begeleiding hierbij is zeer belangrijk. Het afstemmen van de juiste belasting en oefeningen in de juiste richting en opbouw zorgt ervoor dat uw rug uiteindelijk weer uitstekend zal functioneren.

Afspraak maken

Wil je een behandeling bij de rug-fysiotherapeut, neem dan contact op via (telefoon of whatsapp): 085-06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak inplannen
Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden