Aandoeningen

Gescheurde enkelbanden

Gescheurde enkelbanden komen helaas zeer veel voor. Hierbij zijn meestal de buitenste enkelbanden aangedaan. Het ontstaat meestal doordat iemand zich  verstapt of zijn/haar enkel verzwikt. Wanneer enkelbandletsel niet goed behandeld wordt, kan dit tot blijvende instabiliteit van het enkelgewricht leiden.

De blessure wordt veelal gezien bij mensen tussen de 15-35 jaar oud en meestal bij sporters. Met name sporters die veel moeten springen, draaien of een contactsport beoefenen zoals voetbal en hockey, lopen een veel risico.

Wat is een gescheurde enkelband?

De enkelbanden zijn stevige bandstructuren die zich aan de binnen- en buitenzijde van de enkel bevinden. Ze verbinden het onderbeen met de voet en zorgen ervoor dat extreme bewegingen in het enkelgewricht opgevangen worden.

Bij het verzwikken of verstappen van de enkel, komen de enkelbanden maximaal op rek. Ze voorkomen zo in de meeste gevallen dat de enkel helemaal dubbel klapt. Wanneer de krachten groter zijn dan de enkelbanden kunnen verdragen, kunnen ze geheel of gedeeltelijk afscheuren.

Er bestaan verschillende gradaties bij enkelletsel. Bij een ‘graad 1’ letsel spreken we over een lichte overrekking. Er zijn dan slechts enkele vezels van de band ingescheurd. Bij ‘graad 2’ is het letsel ernstiger en kan een band volledig afgescheurd zijn (totale ruptuur). Wanneer er meerdere banden afscheuren waardoor het enkelgewricht volledig instabiel is, spreken we van een ‘graad 3’ enkelband letsel.

Lopen met een gescheurde enkelband is ontzettend lastig. Over het algemeen duurt het ongeveer 6 tot 12 weken voordat je jouw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken.

Hoe ontstaan gescheurde enkelbanden?

Wanneer je ‘door je enkel’ zwikt of je enkel verstapt dan kunnen de enkelbanden in één keer beschadigd raken. Maar ook herhaalde lichte verzwikkingen kunnen op den duur bandletsel veroorzaken. In de meeste gevallen is er sprake van letsel van de buitenste banden, dit heet een ‘inversietrauma’. Hierbij zwikt de voet naar binnen waardoor de buitenste structuren maximaal op rek komen.

Klachten bij een gescheurde enkelband

Afhankelijk van de gradatie van het letsel kunnen onderstaande symptomen voorkomen:

  • Pijn aan de buitenzijde van de enkel/voet.
  • Zwelling (direct bij ernstig letsel of na enkele uren bij licht letsel)
  • Soms kan er een bloeduitstorting (hematoom) ontstaan.
  • Gevoel van instabiliteit in de enkel.

Bijna alle bewegingen van de enkel kunnen pijnlijk zijn. Vooral het naar binnen draaien van de onderkant van de voet verergert de klachten omdat hierdoor de buitenste enkelbanden op rek worden gebracht.

Is jouw enkelband gescheurd? Fysiotherapie kan helpen

De behandeling van een gescheurde enkelband door een fysiotherapeut hangt af van de mate van het letsel. De fysiotherapeut onderzoekt dit. In sommige gevallen maakt de fysiotherapeut een echo om de mate van schade te bepalen. In de acute fase hanteren we het RICE principe (Rust, IJs, Compressie, Elevatie). Dit zorgt ervoor dat de zwelling snel afneemt, zodat daarmee de pijn vermindert en het herstel kan starten. Na de acute fase kan gestart worden met het belasten en versterken van de spieren en pezen rond het enkelgewricht. Hierbij wordt ook gekeken naar de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit, niet alleen van de enkel maar van de gehele bewegingsketen.

Maak direct een afspraak of neem contact met ons op voor meer informatie.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.