Aandoeningen

Draaiduizeligheid (BPDD)

De medische benaming voor draaiduizeligheid is Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid, ook wel BPPD. De duizeligheid die hierbij optreedt is heftig en kortdurend. De oorzaak van BPPD is een verstoring van het evenwichtsorgaan, hierdoor ontstaat draaiduizeligheid. Meestal gaat dat samen met een typische beweging van de ogen.

Diverse delen van het lichaam zijn betrokken bij het evenwichtsorgaan, zoals de ogen, oren, spieren en gewrichten. Daarom kan het ontstaan van duizeligheid verschillende oorzaken hebben. Door de oorzaak te achterhalen, kan een geschikt behandeltraject voor de duizeligheid opgesteld worden om de klachten voorkomen. Deze vorm van duizeligheid vergt een speciale therapeutische behandeling die bij GoFysio gegeven wordt.

Hoe ontstaat draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid komt meestal door een verstoring van het evenwichtsorgaan. Dit zijn buisjes binnen in het oor. Als het niet goed werkt, krijgen je hersenen verkeerde informatie. Daardoor zie je alles draaien of krijg je het gevoel dat je zelf beweegt, valt of draait. De duizeligheid treed acuut op bij verandering van positie van het hoofd, vandaar ook wel positie duizeligheid genoemd.

Symptomen van draaiduizeligheid

Bij draai- of positieduizeligheid krijg je een aanval van duizeligheid als je hoofd snel van houding verandert, bijvoorbeeld bij omdraaien in bed, vooroverbuigen, omhoogkijken of achteromkijken. Een aanval van duizeligheid duurt hooguit 1 minuut. Hieronder enkele veel voorkomende symptomen:

  • Het gevoel van ronddraaien
  • Symptomen treden op bij verandering van de positie van het hoofd
  • Symptomen duren kort (meestal minder dan een minuut)
  • Soms kan misselijkheid ontstaan
  • Bij langzame hoofdbewegingen ontstaat meestal geen duizeligheid

Behandeling van draaiduizeligheid

Onderzoek naar duizeligheid

Wij stellen de diagnose BPPD door middel van een zogenaamde kiepproef. Met deze kiepproef laten we je lichaam vanuit een zittende positie snel en plotseling naar achteren bewegen, waarbij je hoofd een bepaalde positie aanneemt. Dit is de Dix-Hallpike test. Wanneer de test positief is dan is het vermoeden van BPPD bevestigd. Ook worden de nek, schouders en kaakgewrichten beoordeeld, bewegingsbeperkingen of verhoogde spierspanning kan ook duizeligheid veroorzaken.

Duizeligheid behandeling

Na inventarisatie van de problemen en stoornissen wordt een behandelplan opgesteld. Bij een positieve BPPD test wordt de Epley manouvre uitgevoerd, hierdoor zal het evenwichtsorgaan binnen enkele dagen herstellen. Afhankelijk van de overige onderzoeksbevindingen kunnen manuele mobilisaties, dry needling en oefentherapie onderdeel van de behandeling zijn.

Epley- manouvre

De fysiotherapeut kan de zogenaamde Epley-beweging met je doen. De Epley-beweging zorgt ervoor dat het gruis in het evenwichtsorgaan zich verplaatst naar een minder gevoelig deel van het evenwichtsorgaan. Als dat lukt ben je daarna minder duizelig.

Vaak hoeft u de Epley-beweging maar 1 keer te doen om de duizeligheid te verminderen of te stoppen. De Epley-beweging duurt ongeveer 2 minuten.

Bij de helft van de mensen met positieduizeligheid helpt deze behandeling. Het kan zijn dat je tijdens of direct na de behandeling misselijk wordt of moet overgeven.

Manuele therapie
Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.