Aandoeningen
Chronische Rugpijn
De beste aanpak voor behandeling en revalidatie bij chronische rugpijn
Chronische rugpijn is een veel voorkomende aandoening wat kan zorgen voor forse belemmeringen in het dagelijks leven. Hieronder lees je wat chronische rugpijn is, hoe het ontstaat en wat je er aan kunt doen. Wil behandelt worden voor chronische rugpijn? neem dan contact met ons op.
Verklaring voor chronische rugpijn
Bij meer dan 95% van de chronische rugklachten is geen duidelijke oorzaak te vinden. Maar het feit dat de oorzaak lastig is vast te stellen, betekent niet dat je geen pijn voelt of dat er sprake is van verbeelding. Sterker nog, de rugpijn kan zeer hevig zijn en kan daarnaast tot forse beperkingen leiden. Wanneer deze klachten langer dan 3 maanden aanhouden dan noemen we het chronische rugpijn.
Voor het ontstaan van het chronisch worden van rugpijn zijn verschillende verklaringen. Hierbij kun je denken aan overgewicht, spanning/stress en zwaar lichamelijk werk zoals een stratenmaker of bouwvakker. Maar ook een slechte conditie en een verkeerde houding of onjuist omgaan met de rugpijn zoals onvoldoende bewegen kan zorgen dat de rugpijn chronisch wordt. Daarnaast is het overmatig zorgen maken en misvattingen over rugpijn (bijvoorbeeld het idee dat bewegen de rug kan schaden) of negatieve gedachten (bijvoorbeeld door te denken dat het nooit meer beter wordt) een reden waarom rugklachten niet over gaan.
Daarnaast zijn er factoren die positief kunnen werken en waardoor rugpijn juist sneller over gaat. Dit zijn onder andere: juiste opvattingen over rugpijn en positieve gedachten, maar ook actief blijven, plezier in het werk en een goede conditie.


Verschillende soorten rugpijn
Bij rugklachten kennen we 3 vormen van pijn
De eerste vorm is nociceptieve pijn, dit zie je bijvoorbeeld bij acute rugklachten of bij ontstekingen in de wervelkolom. In ieder geval is er een aantoonbare vorm van weefselschade. De tweede vorm is neuropatische pijn, dit wordt veroorzaakt door prikkeling van een zenuw die b.v. vanuit de rug naar het been gaat. In dat geval is er vrijwel altijd uitstraling naar het been, in de meeste gevallen is deze pijn erg kenmerkend (zenuwpijn, doofheid, gevoelloosheid) in het onderbeen en/of de voet. De laatste vorm is nociplastische pijn, ook wel centrale sensitisatie genoemd, wordt veroorzaakt door het overgevoelig worden van zenuwen en een verstoring in de centrale pijnverwerking. Dit laatste is speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en in stand houden van Chronische Rugpijn.
Waarom heb ik altijd rugpijn?
Het klinkt misschien vreemd, maar pijn is in de meeste gevallen goed voor ons
Pijn is namelijk een soort brandalarm dat ons waarschuwt bij potentieel gevaar. Pijn is goed, het helpt ons veilige keuzes te maken en alarmeert ons bij problemen in ons lichaam. Het pijnsysteem is namelijk een van onze interne lichaamssystemen. Net zoals het spijsverteringstelsel dat voedsel afbreekt. Zo hebben we dus ook een pijnsysteem. Net als bij andere lichaamssystemen zijn er momenten dat het niet goed functioneert. Het pijnsysteem kan namelijk ook verstoord zijn. Wanneer dit het geval is kan het mogelijk te weinig pijn doorgeven. Zo worden er elk jaar kinderen geboren die geen pijn voelen. Op zich klinkt dit heerlijk, wanneer je geen pijn voelt. Maar deze kinderen kunnen kwetsuren niet voelen. Hierdoor leren ze niet om gevaarlijke situaties te vermijden. Helaas kunnen deze kinderen hierdoor op jonge leeftijd beschadigd raken.
Het pijnsysteem is verstoord bij chronische rugpijn
Het pijnsysteem kan ook op een andere manier verstoord zijn. Namelijk door teveel pijn te produceren. Wanneer dit gebeurt, doen dingen die een beetje pijn zouden doen (zoals knijpen), enorm veel pijn. En dingen die helemaal geen pijn zouden moeten doen, beginnen ineens pijnlijk te worden. Bijvoorbeeld normaal bewegen, of zelfs pijn die spontaan ontstaat op verschillende plekken.
Wat veroorzaakt chronische rugpijn?
In het ruggenmerg en hersenen zitten zenuwuiteinden die pijnprikkels doorgeven. Dat werkt als een soort alarmsysteem en is dus heel nuttig. Maar bij chronische pijn zijn deze zenuwuiteinden overgevoelig geworden. Dit werkt als een volumeknop die ver staat open gedraaid. Hierdoor komen signalen vanuit de rest van het lichaam versterkt binnen. Het is te vergelijken met een pijnalarmsysteem dat continue afgaat, zonder duidelijke reden. Hierdoor ga je automatisch anders bewegen en anders gedragen.

Een overgevoelig lichaam
Het lichaam wordt steeds gevoeliger en de pijn blijft hierdoor toenemen. Deze overmatige gevoeligheid wordt veroorzaakt door stoffen die aangemaakt worden in de hersenen. Dit is het geval wanneer het lichaam een aangedaan gebied door bijvoorbeeld een blessure wil beschermen om het genezingsproces te bevorderen. Hierdoor laat het lichaam chemische stoffen vrij die de zenuwen gevoeliger maken. Doordat je hierdoor extra pijn voelt ga je voorzichtiger bewegen. Normaal houdt deze overgevoeligheid slechts enkele weken aan. Daarna verdwijnt het weer. Maar soms gaat het mis en houdt de overgevoeligheid te lang aan, ook al is de blessure al genezen. Deze overgevoeligheid is dan niet alleen aanwezig in het aangedane gebied, maar verspreidt zich door het gehele lichaam. Gelukkig kun je ook leren om deze pijngevoeligheid ook weer af te laten nemen.
Wat helpt tegen chronische rugpijn?
Zoals hierboven beschreven, wordt chronische rugpijn onder andere veroorzaakt door het overgevoelig worden van zenuwen. Dit proces heet hypersensitiviteit. Gelukkig kan deze overgevoeligheid ook weer afnamen, dit proces heet desensitiseren. De eerste stap in dit proces wordt bereikt door de aandacht te verleggen van de pijn of het pijnlijke gebied naar iets anders.
Pijndemping door bewegen
Door twee verschillende processen kan bewegen leiden tot het verminderen van chronische pijn. De eerste is een lichamelijk (fysiek) proces en de tweede is een psychologisch proces.
Minder chronische rugpijn door Lichamelijke processen
Door bewegen wordt je sterker en je conditie verbetert. Daarnaast krijg je een betere houding en ga je beter bewegen. Hierdoor krijg je minder pijn en kun je makkelijker aan activiteiten deelnemen. Belangrijke voorwaarde hiervoor is wel dat je hiervoor intensief genoeg oefent. Alleen dan is er zekerheid dat je minder pijn en beperkingen krijgt.
Pijnvermindering via een Psychologisch proces
Door bewegen krijg je meer vertrouwen dat bewegen goed voor je is of in ieder geval, het niet schadelijk is. Hierover krijg je dus andere verwachtingen. Het gevolg is ook dat je gelukkiger wordt. Je gedachten die je had over bewegen kunnen hierdoor dus aangepast worden. Uiteindelijk ga je er minder tegenop zien en zal het steeds beter gaan.
Intensieve training zal leiden tot minder chronische rugpijn
Het pijndempend systeem dat veroorzaakt wordt door bewegen komt door lichaamseigen endorfines (dopamine, serotonine, endorfine, noradrenaline, enz) die aangemaakt worden in de hersenen. Deze stofjes komen vrij door bewegen, in ieder geval als het bewegen intensief genoeg is. Het is een lichaamseigen pijndemping. Hoe meer je inspant, hoe meer endogene pijnstillers er vrijkomen.

Algemene oefenvormen zijn effectiever dan specifieke
Oefenen is dus goed, maar welke oefeningen kun je het beste doen? Dat zijn oefeningen die wel de lichaamseigen endorfines aanmaken maar niet het pijnlijke gebied belasten. Met andere woorden, het is dus beter algemene oefeningen (fietsen, duwen, trekken) te doen dan specifieke (rugoefeningen). Dat klinkt tegenstrijdig maar specifieke oefeningen zullen sneller tot pijnklachten leiden.
Het immuun systeem in de strijd tegen chronische rugpijn
Bewegen zal (zeker in het begin) toch kunnen leiden tot een toename van pijn. Dit komt omdat ontstekingsreacties worden geprikkeld. Wanneer je echter doorgaat met bewegen (ook al doet het pijn) wordt het immuun systeem versterkt en zal hierdoor een ontstekingsremmend effect hebben. Oefenen (ook met pijn) heeft op lange termijn een positief effect op de weerstand.
Hoe intensief moet je trainen?
Zoals gezegd is oefentherapie dus effectiever wanneer het intensief is. Daarnaast is het ook aangetoond dat meerdere keren per week oefenen beter is dan een keer per week oefenen.
Goal-Setting bij Chronische rugpijn
In het begin is al aangegeven dat de eerste stap bij het verminderen van pijn het verleggen van aandacht is. Richt je aandacht niet op het onder controle krijgen van de pijn maar stel jezelf een duidelijk doel wat je graag weer zou willen doen. Het afspreken van doelen moet op een SMART wijze gebeuren. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.


Educatie
kom naar onze gratis informatie bijeenkomsten
Bij de aanpak van chronische rugpijn is kennis over de werking van de rug, maar ook de rol die het brein heeft uitermate belangrijk. Inzicht in het ziekteproces is tevens een belangrijke stap naar genezing. Bij GoFysio houden we regelmatig informatie bijeenkomsten over chronische rugpijn. Hierin leggen we alle factoren nog eens rustig uit. Deze bijeenkomsten kun je geheel vrijblijvend bijwonen. Geef je hiervoor op via info@gofysio.nl.
Oefenprogramma voor chronische rugpijn
Rug & Fit, een wetenschappelijke aanpak bij chronische rugpijn
Wil je direct aan de slag met het aanpakken van je chronische rugpijn? Kies dan voor het Rug & Fit programma. Dit is een actief oefenprogramma voor chronische rugpijn. Dit programma duurt 12 weken en is bedoeld voor mensen met steeds terugkerende of chronische rugpijn.
Afspraak maken voor de behandeling van Chronische Rugpijn
Voor aanmelden, meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.
Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.