Aandoeningen

Artrose

Artrose is een aandoening die de levens van miljoenen mensen wereldwijd beïnvloedt. Dagelijkse activiteiten kunnen een uitdaging zijn. Gelukkig kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen bij het verlichten van symptomen van artrose.

Wat is artrose?

Artrose is een degeneratieve aandoening van kraakbeen in de gewrichten (slijtage) en kan in alle gewrichten voorkomen. Kraakbeen is een stevig en glad weefsel dat de uiteinden van de botten bedekt en dient als schokdemper tijdens beweging. Bij artrose wordt het kraakbeen dunner en raakt het beschadigd, waardoor de normale structuur en functie van het gewricht worden aangetast. Artrose kan pijn, stijfheid en beperkte mobiliteit veroorzaken. Hoewel artrose vaak wordt gezien als een aandoening die vooral optreedt bij ouderen, kan het ook voorkomen bij jongere mensen, vooral na een gewrichtsletsel of overmatige belasting van het gewricht.

Bewegen met artrose

De pijn en stijfheid van gewrichten die ontstaat door artrose zorgt ervoor dat je minder makkelijk beweegt. Artrose in heupen of knieën kan er zelfs voor zorgen dat lopen steeds moeilijker wordt. Voldoende beweging en het trainen van kracht en lenigheid verminderen de slijtage niet, maar zorgen wel voor verbetering van het lopen.

Hardlopen en artrose

Als het gaat om artrose en hardlopen, kunnen er veel vragen en zorgen ontstaan. Onze fysiotherapeuten begeleiden en adviseren je over hoe je veilig en effectief kunt blijven hardlopen, zelfs met artrose. Hoewel het belangrijk is om de belasting op de aangetaste gewrichten te beheersen, betekent dit niet altijd dat je helemaal moet stoppen met hardlopen. Wij helpen je met een aangepast trainingsprogramma dat rekening houdt met jouw individuele situatie en de specifieke gewrichten die door artrose zijn aangetast. Met de juiste technieken, monitoring van symptomen en aanpassingen in jouw looppatroon en schoeisel, kun je mogelijk nog steeds genieten van de voordelen van hardlopen terwijl je de gewrichten beschermt.

Overgewicht en artrose

Overgewicht is vaak een van de oorzaken van artrose. Je kunt je voorstellen dat het lopen minder belastend is voor heupen en knieën wanneer je een gezond gewicht hebt. Voldoende beweging zal je helpen een gezond gewicht te bereiken of te behouden.

Wat kan een fysiotherapeut voor je betekenen bij artrose?

Bij GoFysio begrijpen we dat artrose een grote invloed kan hebben op jouw dagelijkse leven. Daarom bieden wij een beweegprogramma aan om de pijn, stijfheid en andere symptomen van artrose te verminderen en jouw mobiliteit te verbeteren. In een traject van drie maanden leer je onder begeleiding welke trainingsvormen geschikt zijn voor mensen met artrose en hoe je het lopen kunt verbeteren. Na het volgen van het beweegprogramma kun je deze trainingen zelfstandig voortzetten. Om deel te nemen aan dit artrose beweegprogramma heb je een verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

Het beweegprogramma voor artrose van GoFysio

Het beweegprogramma van GoFysio is gebaseerd op de KNGF richtlijn artrose.

De intake

Met een verwijzing kun je een afspraak maken voor een intake. Tijdens het intakegesprek wordt bepaald of je aan de instroomcriteria voldoet. Verder worden de beperkingen in kaart gebracht tijdens een gesprek en middels vragenlijsten. Met gestandaardiseerde testen worden onder andere het loopvermogen, het gewicht en de beweeglijkheid van de aangedane gewrichten gemeten. Aan de hand van de intake worden de persoonlijke doelstellingen van jouw beweegprogramma bepaald.

Inhoud programma

Na de intake volg je gedurende drie maanden een begeleid trainingsprogramma. Het trainingsprogramma is gericht op verbetering van het loopvermogen, stabiliteit, kracht en lenigheid. Wanneer er sprake is van overgewicht, wordt het programma ook gericht op afvallen.
Na deze drie maanden volgt een outtake, waarin opnieuw testen worden afgenomen en wordt besproken of de doelstellingen zijn behaald.

Nazorg

Na zes maanden kom je nog een keer terug bij de fysiotherapeut om de beweegactiviteiten te bespreken. Ook dan worden weer testen afgenomen om te kijken hoe het met de loopvaardigheden, gewicht en kracht gesteld is.

Vergoeding van fysio voor artrose

Verschillende verzekeraars vergoeden het beweegprogramma artrose geheel of gedeeltelijk. Dit hangt af van jouw aanvullende pakket. In sommige gevallen geldt een eigen bijdrage. Informeer bij je verzekeraar of je recht hebt op vergoeding.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.