Aandoeningen

Artrose

Artrose is een degeneratieve aandoening van kraakbeen in de gewrichten (slijtage) en kan in alle gewrichten voorkomen. GoFysio biedt een beweegprogramma aan voor mensen met artrose.

Bewegen met artrose

Artrose leidt tot pijn en stijfheid van gewrichten, waardoor je minder makkelijk beweegt. Artrose in heupen of knieën kan er ook voor zorgen dat lopen steeds moeilijker wordt. Voldoende beweging en het trainen van kracht en lenigheid verminderen niet de slijtage, maar zorgen wel voor verbetering van het lopen.

Kraakbeen heeft beweging nodig om sterk te blijven. “Rust roest” is hier van toepassing, door bewegen met de juiste dosering wordt de verdere gewrichtsslijtage geremd. Door krachttraining en stabiliteitstraining gaan specifieke vaardigheden zoals lopen en fietsen makkelijker. Ook oefeningen die de beweeglijkheid van gewrichten verbeteren dragen hieraan bij. De pijn zal door bewegen niet altijd afnemen, maar je kunt wel minder beperkingen ervaren in de loopafstand en dagelijkse huishoudelijke activiteiten.

Tot slot is overgewicht vaak een van de oorzaken van artrose. Je kunt je voorstellen dat het lopen minder belastend is voor heupen en knieën wanneer je een gezond gewicht hebt. Voldoende beweging zal je helpen een gezond gewicht te bereiken of te behouden.

Het beweegprogramma bij GoFysio

In een traject van drie maanden leer je onder begeleiding welke trainingsvormen geschikt zijn voor mensen met artrose en hoe je het lopen kunt verbeteren. Na het volgen van het beweegprogramma kun je deze trainingen zelfstandig voortzetten.

Voor wie?

Het beweegprogramma is voor mensen met bewegingsbeperkingen ten gevolge van artrose.

Verwijzing

Je hebt een verwijzing van de huisarts of een specialist nodig om deel te kunnen nemen.

De intake

Met een verwijzing kun je een afspraak maken voor een intake. Tijdens het intakegesprek wordt bepaald of je aan de instroomcriteria voldoet. Verder worden de beperkingen in kaart gebracht tijdens een gesprek en middels vragenlijsten. Met gestandaardiseerde testen worden onder andere het loopvermogen, het gewicht en de beweeglijkheid van de aangedane gewrichten gemeten. Aan de hand van de intake worden de persoonlijke doelstellingen van jouw beweegprogramma bepaald.

Inhoud programma

Na de intake volg je gedurende drie maanden een begeleid trainingsprogramma. Het trainingsprogramma is gericht op verbetering van het loopvermogen, stabiliteit, kracht en lenigheid. Wanneer er sprake is van overgewicht, wordt het programma ook gericht op afvallen.
Na deze drie maanden volgt een outtake, waarin opnieuw testen worden afgenomen en wordt besproken of de doelstellingen zijn behaald.

Nazorg

Na zes maanden kom je nog een keer terug bij de fysiotherapeut om de beweegactiviteiten te bespreken. Ook dan worden weer testen afgenomen om te kijken hoe het met de loopvaardigheden, gewicht en kracht gesteld is.

Kwaliteit

Het beweegprogramma van GoFysio is gebaseerd op de KNGF richtlijn artrose.

Vergoeding

Verschillende verzekeraars vergoeden het beweegprogramma artrose geheel of gedeeltelijk. Dit hangt af van jouw aanvullende pakket. In sommige gevallen geldt een eigen bijdrage. Informeer bij je verzekeraar of je recht hebt op vergoeding.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak inplannen
Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden