Aandoeningen

Dementie

Dementie is een klachtenbeeld dat veroorzaakt wordt door een verstoring in de hersenen. Het is een progressief verlopende ziekte die steeds vaker voorkomt. Er zijn verschillende vormen van dementie, zoals alzheimer, vasculaire dementie, Lewy- body dementie en er bestaan mengbeelden van deze verschillende vormen van dementie. Daarnaast zie je dementie ook vaak in combinatie met andere aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson.

Bij dementie gaan, naast de hersenfuncties, ook de lichamelijke functies steeds verder achteruit en wordt bewegen moeilijker. De hersenen sturen immers de spieren aan en dus onze bewegingen. Hierdoor gaan mensen met dementie vaak (nog) minder bewegen.

Symptomen bij dementie

Alle vormen van dementie hebben een ander verloop, waardoor de symptomen kunnen variëren. Dementie verloopt in fases en er vind een geleidelijke achteruitgang plaats van zowel het cognitieve als het motorische functioneren. Hieronder staan enkele veel voorkomende symptomen die kunnen voorkomen bij dementie:

  • Vergeetachtigheid
  • Moeite met nieuwe informatie onthouden
  • Moeite met uitvoeren dagelijkse taken zoals afwassen of aankleden
  • Herkennen van familie en vrienden wordt minder
  • Moeite met oriëntatie van dag & tijd
  • Taalvaardigheden & communicatie neemt af
  • Gedragsveranderingen

Fysiotherapie bij dementie

Positieve invloed op fysieke en cognitieve functies

Uit onderzoek is gebleken dat bewegen van groot belang is voor het uithoudingsvermogen, behoud van spierkracht, balans en coördinatie en een gunstig effect heeft op het denkvermogen (= de cognitie). Daarnaast heeft het een positief effect op het slaappatroon, de eetlust, de stemming, de communicatie en kan het angst en onrust verminderen.

Een slechte gezondheid kan dementie verschijnselen verergeren. Daarom is regelmatig bewegen zeer aan te raden. Tijdens de fysiotherapeutische trainingen worden verschillende zintuigen aangesproken (horen, zien, voelen) en sociaal contact wordt gestimuleerd. Daarnaast bevordert regelmatig bewegen de spierkracht en coördinatie waardoor men minder valt. Van bewegen wordt u lichamelijk aangenaam vermoeid. U slaapt daardoor beter. Regelmatig bewegen heeft vaak een gunstig effect op de stoelgang. Door regelmatig bewegen blijft u beter in staat om alledaagse activiteiten uit te voeren. Deze activiteiten kunnen bijdragen aan structuur in uw dagelijks ritme en gaan verveling tegen. Lichamelijke activiteit bevordert de kwaliteit van leven en kan het normale verloop van de dementie vertragen.

Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.

Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.

Behandelaar & Specialisaties bij GoFysio
GoFysio heeft en speciaal team van fysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De fysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor zoals bekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.

Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.

Vragen? Of advies nodig?

Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij een vestiging naar keuze! Bekijk welke vestigingen bij jou in de buurt zijn:

Afspraak inplannen

Afspraak plannen

Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden