Aandoeningen

Dementie

Dementie is een klachtenbeeld dat veroorzaakt wordt door een verstoring in de hersenen. Het is een progressief verlopende ziekte die steeds vaker voorkomt. Er zijn verschillende vormen van dementie, zoals alzheimer, vasculaire dementie, Lewy- body dementie en er bestaan mengbeelden van deze verschillende vormen van dementie. Daarnaast zie je dementie ook vaak in combinatie met andere aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson.

Bij dementie gaan, naast de hersenfuncties, ook de lichamelijke functies steeds verder achteruit en wordt bewegen moeilijker. De hersenen sturen immers de spieren aan en dus onze bewegingen. Hierdoor gaan mensen met dementie vaak (nog) minder bewegen.

Symptomen bij dementie

Alle vormen van dementie hebben een ander verloop, waardoor de symptomen kunnen variëren. Dementie verloopt in fases en er vind een geleidelijke achteruitgang plaats van zowel het cognitieve als het motorische functioneren. Hieronder staan enkele veel voorkomende symptomen die kunnen voorkomen bij dementie:

  • Vergeetachtigheid
  • Moeite met nieuwe informatie onthouden
  • Moeite met uitvoeren dagelijkse taken zoals afwassen of aankleden
  • Herkennen van familie en vrienden wordt minder
  • Moeite met oriëntatie van dag & tijd
  • Taalvaardigheden & communicatie neemt af
  • Gedragsveranderingen

Fysiotherapie bij dementie

Positieve invloed op fysieke en cognitieve functies

Uit onderzoek is gebleken dat bewegen van groot belang is voor het uithoudingsvermogen, behoud van spierkracht, balans en coördinatie en een gunstig effect heeft op het denkvermogen (= de cognitie). Daarnaast heeft het een positief effect op het slaappatroon, de eetlust, de stemming, de communicatie en kan het angst en onrust verminderen.

Een slechte gezondheid kan dementie verschijnselen verergeren. Daarom is regelmatig bewegen zeer aan te raden. Tijdens de fysiotherapeutische trainingen worden verschillende zintuigen aangesproken (horen, zien, voelen) en sociaal contact wordt gestimuleerd. Daarnaast bevordert regelmatig bewegen de spierkracht en coördinatie waardoor men minder valt. Van bewegen wordt u lichamelijk aangenaam vermoeid. U slaapt daardoor beter. Regelmatig bewegen heeft vaak een gunstig effect op de stoelgang. Door regelmatig bewegen blijft u beter in staat om alledaagse activiteiten uit te voeren. Deze activiteiten kunnen bijdragen aan structuur in uw dagelijks ritme en gaan verveling tegen. Lichamelijke activiteit bevordert de kwaliteit van leven en kan het normale verloop van de dementie vertragen.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.