Kinderfysiotherapie
Trage motorische ontwikkeling (veel vallen, niet soepel of angstig bewegen, passief, moeite met gym)
Motorische ontwikkelingsachterstand
Je kind ontwikkelt zich in de eerste jaren razendsnel. Je kind leert kruipen, staan, zitten, lopen, fietsen, skaten, enzovoort. Hierbij gaat het om grote bewegingen met de romp, armen en benen. Dit noemen we ook wel de grove motoriek. Bij fijne bewegingen, zoals een kraal vastpakken, knippen en een potlood gebruiken, hebben we het over de fijne motoriek.
Bij de motorische ontwikkeling van een kind wordt enorm veel variatie gezien. Zo loopt het ene kind binnen een jaar terwijl het andere kind na 18 maanden pas zijn eerste stapjes zet. Bij de diagnose ‘ontwikkelingsachterstand’ is het daarom belangrijk vooral te kijken hoe het kind zich in zijn algemeenheid ontwikkeld. Gaat dit traag maar geleidelijk, gaat dit met sprongetjes?
Het verloop van de motorische ontwikkeling
Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo. De fijne motoriek ontwikkelt zich later dan de grote bewegingen. Kinderen volgen hun eigen tempo. Het ene kind loopt bijvoorbeeld snel, het andere kind doet het rustig aan.
Grove motoriek
De motorische ontwikkeling gaat tussen 1 en 4 jaar met sprongen vooruit. Kinderen krijgen hun lijf steeds meer onder controle. Vooral het loslopen is een belangrijke mijlpaal in het leven van je kind. De meeste kinderen kunnen loslopen als ze 18 maanden zijn. Als je kind net kan lopen, lijkt het lopen nog een beetje op waggelen. Je kind heeft dan nog moeite om zijn evenwicht te bewaren. Als je kind 3 jaar is, loopt het al veel beter. Ook leert je peuter in deze fase steeds beter om complexe bewegingen te maken zoals rennen, springen, klimmen en klauteren en met voorwerpen omgaan.
Fijne motoriek
Je kind leert steeds fijnere bewegingen met zijn handen en vingers te maken. Peuters kunnen steeds beter een potlood vasthouden, een bladzijde van een boek omslaan en kleine dingen vastpakken, zoals een kraal. Tussen twee en vier jaar leert je kind zich aankleden en begint je kind een beetje te tekenen, knippen en plakken. Als je kind ongeveer drie jaar is, kun je soms zien of het links- of rechtshandig wordt. Bij echt rechtshandige kinderen is dit vaak al eerder duidelijk. Maar bij tweehandige kinderen kan dit nog wisselen totdat zij gaan schrijven.
Oog-handcoördinatie
De samenwerking tussen ogen en handen wordt oog-handcoördinatie genoemd. Om dit goed te kunnen, moet je kind goed kunnen zien. Je kind moet het kijken en het bewegen laten samenwerken. Bijvoorbeeld bij het spelen met een vormenspel, waarbij je kind de juiste vorm in de juiste opening moet doen.
Beeldschermen
Kinder- en jeugdartsen adviseren om kinderen tussen twee en vier jaar maximaal één uur per dag naar een beeldscherm te laten kijken, zoals tv, dvd, computer, tablet en mobiel. Lang stilzitten is niet goed voor de ontwikkeling van je peuter. Ook is het niet goed voor de ogen van je peuter. Oogartsen wijzen op het gevaar van bijziendheid als je kind langere tijd achter elkaar naar iets kijkt wat dichtbij is, zoals een beeldscherm of een boek.
Behandeling bij een motorische ontwikkelingsachterstand
Motorische vaardigheden hebben een bepaalde fase waarop het kind deze het gemakkelijkst leert. Het is van belang deze gevoelige fase niet voorbij te laten gaan. Het oefenen van motorische vaardigheden op latere leeftijd gaat vaak moeilijker en heeft een minder goed resultaat.
De kinderfysiotherapeuten van GoFysio kunnen de motorische ontwikkeling testen. Deze meting geeft een objectieve maatstaf voor het stellen van de diagnose ‘ontwikkelingsachterstand’. Tijdens het testen wordt altijd rekening gehouden met het feit dat dit slechts een momentopname betreft. Het is daarom goed het totale ontwikkelingsverloop en plan in kaart te brengen.
Met kinderfysiotherapie, gericht op sensorische informatieverwerking kunnen heel goede resultaten behaald worden.
Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.
Bij afspraken voor kinderen jonger dan 2 jaar adviseren wij telefonisch een afspraak te maken!
Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.
GoFysio heeft en speciaal team van Kinderfysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De kinderfysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.
GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor kinderen zoals kinderbekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.
Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat bij kinderen ook niet ten koste van het eigen risico.
Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.