Kinderfysiotherapie

Cerebrale parese (hersenbeschadiging)

Cerebrale Parese (CP) is de medische term voor hersenbeschadiging tijdens de zwangerschap of bevalling. Bij GoFysio begeleiden we kinderen met Cerebrale Parese zodat zij daar beter mee op leren gaan.

Cerebrale Parese is een combinatie van verschillende symptomen die ervoor zorgen dat je je moeilijker kunt bewegen. CP is een houdings- en/of bewegingsstoornis die ontstaan is door een beschadiging in de hersenen. In de meeste gevallen is dit ontstaan voor of tijdens je geboorte. Maar het kan ook ontstaan in het eerste levensjaar.

De beschadiging wordt gelukkig niet erger in de loop van de tijd, maar het gaat ook niet over. De stoornis zorgt ervoor dat een deel van je hersenen niet of anders functioneert. Doordat de aansturing in je hersenen minder goed verloopt, kun je moeilijker bewegen.

Klachten

  • Problemen met bewegen (variërend van minder goed kunnen lopen of heel weinig kunnen bewegen tot volledig afhankelijk zijn van verzorging)
  • Problemen met eten, praten, horen en zien
  • Verminderd gevoel
  • Epilepsie (in sommige gevallen)
  • Emotionele problemen en gedragsproblemen
  • Geestelijke klachten (variërend van een enkel leerprobleem op school tot niets kunnen leren)

Spastische Cerebrale Parese

Dit type bewegingsstoornis komt het meeste voor (70-80%). Bij spasticiteit heb je een overactiviteit van reflexen. Als je je beweegt, krijg je een krampachtige verhoging van je spierspanning. Dit kan ook gebeuren als je rust of langzaam beweegt. Dit noemen we hypertonie. Op momenten waarop je geen spasticiteit hebt, kan er sprake zijn van parese. Je spieren zijn dan zwak en je voelt een toenemende vermoeibaarheid.

Dyskinetische Cerebrale Parese

Dit type bewegingsstoornis komt bij kinderen in ongeveer 6% van de gevallen voor. Bij deze stoornis maak je onwillekeurige bewegingen. Er zijn twee vormen van dyskinetische CP.

Bij de eerste vorm, hyperkinetische CP, maak je oncontroleerbare bewegingen. Het kan ook zijn dat je langzame bewegingen maakt met opbouw van spierspanning. Dit gebeurt vooral in je onderarmen en -benen, handen en voeten. Het kan ook zijn dat je snelle schuddende en schokkende bewegingen maakt, vooral in je gezicht en in de armen en benen.

Bij de tweede vorm, dystone CP, maak je langzame, draaiende bewegingen en heb je een sterk wisselende spierspanning met neiging tot hypertonie (verhoogde spierspanning). Dit neemt toe als je je houding verandert, reageert op prikkels (zoals geluiden of emoties) of ergens van schrikt. Je strekt dan vaak je romp, armen en benen.

Atactische Cerebrale Parese

Deze vorm van CP komt niet zo vaak voor (ongeveer 6% van de gevallen van CP). Bij deze bewegingsstoornis maak je schokkerige bewegingen door verlies van je normale spiercoördinatie.

Fysiotherapie bij Cerebrale parese

De kinderfysiotherapeut zorgt voor de  gezondheid en fitheid van iemand waarbij CP is vastgesteld. Begeleiden naar meer kracht en beweging is belangrijk bij kinderen met CP zodat het kind zo goed mogelijk kan functioneren.

Er wordt daarbij gekeken naar de specifieke behoefte van het kind zodat de therapie persoonlijk wordt afgestemd. Kinderfysiotherapie kan thuis of op de praktijk plaats vinden maar ook op school. De fysiotherapeut zal met andere zorgaanbieders (ergotherapeut, logopedist) overleggen en samen werking om de zorg zo goed mogelijk te laten aansluiten.

De Kinderfysiotherapeut

De Kinderfysiotherapeut speelt ook een belangrijke rol bij het verbeteren van de houding, voeding en ontspanning. Eventueel kan de therapeut aanpassingen voorstellen voor thuis om de ontwikkeling en beweging te stimuleren. De kinderfysiotherapeut zal dan ook meestal thuis plaats vinden. Wanneer extra training nodig is kan dat aangevuld worden met therapie in de fysiotherapie praktijk.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.