Kinderfysiotherapie

DCD (Developmental Coördination Disorder) / verminderde coordinatie

Soepel bewegen, goed uit je woorden komen, jezelf aan- en uitkleden, tandenpoetsen, billen afvegen, met bestek eten, veters strikken, een bal gooien en vangen, met een pen schrijven. Het lijkt zo gewoon dat kinderen al deze vaardigheden leren. Voor sommige kinderen is dat echter niet zo. Dat zijn misschien kinderen met DCD.

Wat is DCD?

DCD staat voor Developmental Coordination Disorder, een stoornis in de ontwikkeling van de coördinatie van bewegingen. Het is een verzamelnaam voor licht verstoorde motorische functies, zoals:

  • Een lage spierspanning
  • Grote bewegingsonrust
  • Coördinatieproblemen
  • Problemen met fijn-motorische vaardigheden

Deze problemen kunnen los van elkaar optreden, maar vaak treden ze in combinatie op.

DCD komt voor bij zo’n 5 tot 10 % van alle schoolgaande kinderen. Vaak zijn dat jongens. In onderzoeken worden verhoudingen genoemd van 4 meisjes tegenover 10 jongens.

Onderzoek

Om DCD vast te stellen is observatie en onderzoek van je kind nodig. De kinderfysiotherapeut mag de diagnose DCD niet stellen, maar kan wel aan de hand van de onderzoeksgegevens en de criteria voor DCD doorverwijzen naar de huisarts welke een verwijzing zal geven voor de kinderarts, revalidatiearts of neuroloog. Voor een observatie en onderzoek door de kinderfysiotherapeuten van GoFysio is geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Wat kan de kinderfysiotherapeut voor uw kind doen?

Het onderzoek van de kinderfysiotherapeut bestaat uit een uitgebreide observatie van de grove en fijne motoriek met behulp van een gevalideerde motoriektest. Daarnaast vindt een observatie van de spontane motoriek plaats, waarbij het kind wordt uitgenodigd om te lopen, rennen, springen, hinkelen, gooien, vangen, voetballen en klimmen. Bij een observatie van de fijne motoriek vragen we het kind o.a. om te tekenen, schrijven, knippen en vouwen.

De kinderfysiotherapeut observeert, onderzoekt en behandelt het kind spelenderwijs en geeft daarnaast voorlichting en advies aan de ouders. Ook wordt er altijd gewerkt met een behandelplan; waar nodig in overleg met de kinderarts, specialist, leerkracht, logopedist of ergotherapeut.

Het doel van de behandeling is om de problemen in de motoriek te verminderen of op te lossen, zodat het kind volwaardig mee kan doen met bijvoorbeeld de gymles op school en/of geen belemmeringen meer ondervindt bij verschillende dagelijkse activiteiten.

Meer informatie?

Wil je meer weten over DCD of een overleg over je kind? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.

Bij afspraken voor kinderen jonger dan 2 jaar adviseren wij telefonisch een afspraak te maken!

Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.

Behandelaar & Specialisaties bij GoFysio
GoFysio heeft en speciaal team van Kinderfysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De kinderfysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor kinderen zoals kinderbekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.

Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat bij kinderen ook niet ten koste van het eigen risico.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak inplannen
Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden