Kinderfysiotherapie

Astma & ademhalingsproblemen

Astma heeft invloed op het dagelijkse leven van je kind. Bij astma zijn de luchtwegen vaak ontstoken en daardoor vernauwd. Kinderen met astma hebben erg prikkelbare luchtwegen en zijn vaak allergisch voor stof, stuifmeel of dieren. Astma en allergieën kunnen erfelijk zijn. Als kinderen ouder worden, verminderen de klachten meestal. Bij een ernstige vorm van astma of longproblemen kan het zijn dat zij hier niet overheen groeien.

Astma-aanval bij kinderen

Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. Zodra ze geprikkeld worden door stoffen waar je kind gevoelig voor is, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen. Ze maken de luchtwegen smaller en ademen wordt daardoor moeilijker. Al deze reacties samen vormen een astma-aanval. Bij een astma-aanval kan je kind veel minder lucht in- of uitademen dan anders en dit gevoel kan heel angstig zijn. Het is echter niet direct gevaarlijk.

De klachten kunnen per dag verschillende zijn. Toch is het een ziekte die niet over gaat. Dit komt doordat de longen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Dat is niet hetzelfde als een longontsteking: bij een longontsteking zijn de longen meestal ontstoken door een bacterie. Een behandeling met medicijnen geneest de longontsteking vrij snel. Astmaklachten kunnen soms weken tot maanden aanhouden bv na griep. Soms zijn er periodes waarin je kind weinig tot niets merkt van zijn/haar astma. Dan lijkt de astma genezen, maar is het niet.

Klachten bij astma

Circa 5 tot 15% van de kinderen heeft astma; chronisch ontstoken, vernauwde en/of prikkelbare luchtwegen. Gevolgen zijn kortademigheid, piepend ademhalen, hoesten, vermoeidheid en vaak allergisch voor stof, dieren of stuifmeel. Zowel door vermoeidheid als door beperkingen tijdens lichamelijke activiteit kan daardoor de omgang met andere kinderen beïnvloed worden.

Kinderen met astma hebben vaak een verminderde conditie of zijn terughoudend om te bewegen. Sporten lukt niet goed, ze komen niet goed mee bij de gym of op het schoolplein. Zo verdwijnt hun plezier in bewegen, terwijl dat juist zo belangrijk is. Veel kinderen met astma hebben bovendien inspanningsastma. Dat leidt tot extra benauwdheid, piepende ademhaling of pijn op de borst. Met deze vorm van astma kan je kind echter wél sporten, als het maar op de juiste manier de medicijnen inneemt.

Vaak verminderen de klachten op latere leeftijd. Echter bij zware astma of een ernstig gestoorde longfunctie kan astma ook op latere leeftijd blijven bestaan of terugkomen. Wanneer ouders en/of kinderen roken, komt astma op latere leeftijd meer voor. Medicatie gebruiken en prikkelende stoffen (sigarettenrook) mijden is belangrijk.

Goede informatie vind je op https://www.longfonds.nl/astmakids

Kinderfysiotherapie bij astma

Heeft je kind goede medicijnen en toch klachten over verminderde conditie, vermoeidheid, verminderde beweeglijkheid van de romp en/of last van slijm ophoesten? Kinderfysiotherapie bij GoFysio zorgt voor goede begeleiding en advies.

De kinderfysiotherapeut stelt vragen om een goed beeld te krijgen van de klachten en biedt mogelijkheden voor hulp. Ook wordt je kind onderzocht: wat gebeurt er als het zich inspant, hoe is de spierkracht, de beweeglijkheid en de ademhalingstechniek?

Medicatie is zeer belangrijk bij de behandeling. De kinderfysiotherapeut helpt, met een goede ademhalings-techniek, om de puffen optimaal te gebruiken. Daarnaast kan de kinderfysiotherapeut je kind leren om effectief slijm op te hoesten en te ‘huffen’: dat is krachtiger uitademen dan normaal, terwijl de keel geopend blijft. Als huffen niet afdoende is, zoeken we samen met je kind naar een andere techniek.

Verminderde conditie

Kinderen met astma hebben vaak een verminderde conditie of zijn terughoudend om te bewegen. Sporten lukt niet goed, ze komen niet goed mee bij de gym of op het schoolplein. Zo verdwijnt hun plezier in bewegen, terwijl dat juist zo belangrijk is. Veel kinderen met astma hebben bovendien inspanningsastma. Dat leidt tot extra benauwdheid, piepende ademhaling of pijn op de borst. Met deze vorm van astma kan je kind echter wél sporten, als het maar op de juiste manier de medicijnen inneemt.

De kinderfysiotherapeut adviseert geschikte sporten en leert je kind om klachten te herkennen en daar goed mee om te gaan. Je kind leert de fysieke mogelijkheden vergroten, dankzij de gerichte begeleiding door de kinderfysiotherapeut.

Meer informatie

De kinderfysiotherapeut helpt je kind om beter om te gaan met klachten. Je kind leert herkennen wat de betekenis is van zijn of haar klachten. De kinderfysiotherapeut bij GoFysio geeft jou en je kind informatie, advies en oefeningen. Wij gaan gericht in op specifieke problemen rondom astma bij je kind. Aarzel niet om te overleggen met je arts of de kinderfysiotherapeut als je vragen hebt. Of raadpleeg de website van het longfonds https://www.longfonds.nl/astmakids

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.