Kinderfysiotherapie

Billen schuiven

Billenschuivers, het woord zegt het al, zijn jonge kinderen die zich op hun billen schuivend over de grond bewegen. Dat is hoe sommige baby’s zich verplaatsen, in de periode dat andere kinderen op handen en voeten rondkruipen.

Bij welke kinderen komt billen schuiven voor?

Billen schuiven komt bij twee verschillende groepen voor:

De kleinste groep bestaat uit kinderen met een onderliggende ziekte.

De grootste groep zijn kinderen die zich normaal ontwikkelen, maar door omstandigheden thuis (denk aan een gladde vloer) een aanpassing hebben gemaakt. Deze pagina voorziet van informatie over de groep billenschuivers zonder onderliggende ziekte

Manieren van billen schuiven

 • zittend op beide billen, in kleermakerszit
 • zittend op beide billen, met licht gebogen benen
 • zittend op beide billen, met één been gebogen en één gestrekt
 • zittend op één bil, met beide benen in kleermakerszit

Kenmerken

Er zijn bepaalde kenmerken die gepaard kunnen gaan met billenschuivers:

 • Een vertraging in de ontwikkeling van de grove motoriek. (zitten, kruipen, staan en lopen) Er is niet genoeg variatie in het bewegen. De fijne motoriek (iets vastpakken of vasthouden) is vaak wel in orde. Soms maakt het kind ‘fladderbewegingen’ met armen of handen, of draaiende bewegingen met de voeten. Dit is de normale behoefte van het kind om zich te bewegen.
 • De evenwichtsreacties net als de draaibewegingen zijn verminderd
 • Als je het kind optilt om het te laten steunen op de benen, neemt het geen steun.
 • Jou kind kruipt niet, maar schuift op de billen en ligt niet graag op de buik.
 • Het kind begint laat met lopen (18-30 maanden) en het lopen is vaak wijdbeens. Het gewicht rust op de binnenkant van de voeten en het kind houdt de armen hoog, om niet te vallen.
 • Vaak is het kind geestelijk verder ontwikkeld dan motorisch. Het wil iets doen, maar het lukt niet.
 • Billenschuivende kinderen hangen graag aan moeder en houden er niet van om bewogen te worden.

Vaak ontwikkelen deze kinderen zich minder in buiklig. Ze huilen zodra ze op hun buik liggen en worden dan vaak weer in de zitstand gezet.

Gevarieerde ontwikkeling

Herken je je kind in het bovenstaande? Stimuleer dan een gevarieerde ontwikkeling en bied je kind spelletjes en verschillende houdingen aan. Daarnaast biedt GoFysio Kinderfysiotherapie vakkundige hulp voor je kind en helpt jou om de de ontwikkeling van de baby in goede banen te leiden.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak inplannen

Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.

Bij afspraken voor kinderen jonger dan 2 jaar adviseren wij telefonisch een afspraak te maken!

Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.

Behandelaar & Specialisaties bij GoFysio
GoFysio heeft en speciaal team van Kinderfysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De kinderfysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor kinderen zoals kinderbekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.

Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat bij kinderen ook niet ten koste van het eigen risico.

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden