Wees voorzichtig met sportvoedingssupplementen

 

 

 

 

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leidt het consumeren van voedingssupplementen regelmatig tot lichamelijke klachten.

Veel mensen van vijftien jaar en ouder gebruiken regelmatig ‘een middeltje’ om bijvoorbeeld langer te kunnen trainen, een gespierd lijf te krijgen, of om de conditie te verbeteren.

Cafeïne

Populair zijn eiwitpreparaten, middelen met creatine en met cafeïne. “Cafeïne lijkt onschuldig, maar bij hoge doseringen kan het wel degelijk lichamelijke klachten veroorzaken. Eigenlijk hebben amateursporters helemaal geen sportvoedingssupplementen nodig. Gezond en gevarieerd eten is vaak voldoende. Maar als je dan toch voedingssupplementen wilt gebruiken, verdiep je er dan goed in! Let vooral goed op of alle werkzame stoffen ook daadwerkelijk op het etiket vermeld staan. Ga naar een goede sportdiëtist of drogist en ga naar de huisarts als je klachten krijgt”, aldus een woordvoerder van het centrum Voeding, Preventie en Zorg bij het RIVM.

Gezondheidsklachten

De afgelopen jaren ontving het instituut honderden meldingen van gezondheidsklachten na het gebruik van doping of sportvoedingssupplementen. Het ging daarbij om klachten als braken, duizeligheid, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen.

 

Door: Dorothy Looman
Bron: ANP   

                                                                                                                                                                                                                                                           

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.