Soepel opstaan

 

Warming up in bed

Lukt het niet om ’s ochtends meteen naast je bed te staan omdat je spieren stijf en pijnlijk aanvoelen na een nacht slapen? Probeer de benen dan eerst herhaaldelijk op te trekken en weer te strekken terwijl je nog in bed ligt. Of ga rechtop zitten en buig een paar keer zo diep mogelijk voorover, naar links en weer naar rechts. Deze oefeningen zijn met name geschikt voor de knieën en de heupen. Daarnaast zijn er natuurlijk gewrichten die veel minder worden belast, zoals de ellebogen, nek, schouders, polsen en vingers. Ook hiervoor geldt een kleine warming up terwijl je nog in bed ligt.

Bewegen tijdens het slapen

Word je ’s ochtends in precies dezelfde houding wakker als waarin je ging slapen? Grote kans dat je gewrichten stijf aanvoelen! Het is goed om ’s nachts te bewegen. Dat is natuurlijk moeilijk als je slaapt. Maar tijdens de momenten dat je (half) wakker wordt, kun je je omdraaien, de benen strekken of juist intrekken en de positie van de armen veranderen. Vermijd de buikligging, want die belast de onderrug te veel.

Pyjama

Onze gewrichten koelen af in bed en worden stijf. Als we slapen gaat de interne kachel automatisch een standje lager. Een (flanellen) pyjama en (wollen) sokken helpen beter om het lijf warm te houden dan bijvoorbeeld een extra deken.

Een koele, droge kamer

Vocht is funest voor de gewrichten. Kou is ook niet goed, maar dat is géén reden om met het raam dicht te slapen; een afgesloten slaapkamer leidt tot meer vocht en tot een minder goede slaap.

Een warme douche

Eenmaal uit bed, meteen onder een warme douche. Dat helpt!
Maak daarna de gewrichten met simpele draaibewegingen los. Buig een aantal keren door de knieën (zo ver als comfortabel is), zwier je armen van voor naar achter en laat ze helemaal ronddraaien, draai de polsen en enkels rond en schud de schouderbladen los.
NB: Wees voorzichtig met het draaien van de nek!

Door: Dorothy Looman
Bron: Gezondheidsnet.nl                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.