Goede CONCRETE voornemens zijn makkelijker vol te houden

 

 

De eerste week van januari is voorbij. De week waarin veel mensen hun goede voornemens als afvallen, (meer) sporten, gezonder leven, etc. met veel enthousiasme in praktijk brengen.  Maar hoe houden we dit vol?

Volgens hoogleraar gezondheidspsychologie Lilian Lechner loopt men vaak te hard van stapel. “Afvallen door middel van het volgen van een streng dieet, of vijf keer per week naar de sportschool gaan zijn onrealistische voornemens.”

Intrinsieke motivatie

Het beste is het stellen van een realistisch doel. Om dit te doen, is het volgens Lechner belangrijk je eerst te realiseren dat een goed voornemen eigenlijk het voornemen is om af te rekenen met een oude gewoonte. Dit kost tijd. “Uit onderzoek blijkt dat het veranderen van je levensstijl meerdere maanden kan duren.”

“Daarnaast is het belangrijk om concreet te zijn. ‘Gezonder leven’ is een ruim begrip. Het risico ligt dan op de loer dat je niets doet. Of dat je juist alles op het gebied van een gezond levenspatroon tegelijkertijd wilt veranderen. Dat is niet haalbaar. Houd het concreet en stel jezelf de vraag ‘Wát wil ik precies en wáárom wil ik dit?’. Intrinsieke motivatie, het echt vanuit jezelf willen, is een voorwaarde voor succes “, aldus de hoogleraar.

Bijvoorbeeld het dagelijks eten van een stuk fruit in plaats van een snack. Of, iedere dag na het avondeten een ommetje maken. Bereid je zoveel mogelijk voor; schrijf je voornemens in je agenda en stop iedere dag die appel in je tas. Zo wordt de kans op terugval in het oude patroon, kleiner.

Positief formuleren

Uit recent Zweeds onderzoek blijkt dat je het positief moet formuleren voor jezelf. Dus niet: ‘ik moet minder snoepen’, maar: ‘ik ga meer fruit eten’. En niet: ‘minder bankhangen’, maar ‘meer wandelen’.

Tot slot: “Met een alternatief is het makkelijker om weerstand te bieden aan een oude verleiding. Hoe vaker je het doet, hoe automatischer het gaat. Op termijn hoef je er niet meer over na te denken.”

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.