iPad-pols, muisarm, Blackberry-rsi, WhatsApp-duim, kantoorknie, WhatsApp-vinger, WhatsApp-nek, ski-duim en swipe-duim.

 

 

We hebben ze in deze rubriek allemaal al eens besproken. Toch is het goed om er nog eens aandacht aan te besteden.  Met name de duim heeft het vaak zwaar te verduren.

 De Whatsapp- of swipe-duim is een variant van RSI: repetitive strain injury. Door vaak herhaalde bewegingen raken gewricht en pezen overbelast.

We brengen steeds meer tijd door met onze telefoon. Hoewel de technologie alsmaar sprongen vooruit maakt, doen onze lichamen dat niet…  “Onze duimen bijvoorbeeld, dienen vooral om iets mee op te pakken en vast te houden, niet om mee te typen of over een scherm te vegen. Als je die beweging – waarvoor de duim dus eigenlijk niet is bedoeld – tóch heel vaak herhaalt, kunnen de pezen rond het gewricht geïrriteerd raken. Door die irritatie kan het weefsel ontstoken raken, dik worden en pijn gaan doen”, aldus een huisarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg altijd voor een goede werkhouding. Houd de telefoon niet in de hand waarmee je ook navigeert, want dan komt er extra druk op de spieren en gewrichten. Houd de telefoon dus in de ene hand en navigeer met je andere hand. Wissel links en rechts af. Het allerbest is om je telefoon anders beet te houden, met het scherm horizontaal. Dat is een minder grote belasting voor je polsen.

Probeer met twee duimen te typen en  scrol en swipe afwisselend met duim en wijsvinger. Als je namelijk verschillende typemethodes gebruikt krijgen je handen meer rust, wat de kans op klachten vermindert.

Houd je hoofd rechter en je telefoon wat hoger. Dit is wat comfortabeler voor je nek.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.