Schoenen of blote voeten?

Volgens sportpodoloog en voetentrainer Yvonne Bontekoning trainen we ons hele lijf, maar vergeten we onze voeten:

We leren van jongs af aan dat goede schoenen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van onze voeten. Maar in zo’n stevige schoen heeft een kindervoetje minder ruimte om te bewegen, raken de spieren verslapt en worden de tenen naar elkaar toe gedrukt. Dat kan op latere leeftijd tot voetproblemen leiden.”

Bontekoning adviseert de ouders dan ook om kinderen tot een jaar of zeven zoveel mogelijk op blote voeten te laten spelen en bewegen. “Zo kan de voet zich op een natuurlijke manier ontwikkelen.”

Een groeiende groep mensen in Nederland kiest ervoor om altijd op blote voeten te lopen. Volgens hen loopt dit lichter en is het efficiënter dan met schoenen aan je voeten. Je zou nl kortere passen maken, rechter lopen en zachter landen.

Blootvoets lopen? Niet voor iedereen!

Het looppatroon op blote voeten is anders dan op schoenen, erkent ook podotherapeut Amy Dieker, beleidsmedewerker bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). Maar is blootvoets lopen echt goed voor onze voeten? “Daarover is de literatuur in elk geval niet consistent. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat blootvoets lopen op korte termijn voor blessures kan zorgen, maar ook dat het juist knieklachten kan voorkomen“, aldus Dieker.

Volgens haar is het lopen op schoenen in sommige gevallen beter dan blootvoets lopen. Bijvoorbeeld bij gevoelige tenen of een verstijfd teengewricht. Een schoen met een stugge loopzool kan dan voorkomen dat er wringing en pijn in het gewricht ontstaat. Ook bij een verminderd gevoel of verminderde doorbloeding, zoals bij diabetes, is het niet verstandig om op blote voeten te lopen. “Als je geen schoenen draagt, kan er sneller een wondje ontstaan dat niet wordt opgemerkt of niet geneenst.”

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.