Fietsen ten tijde van corona: ‘vijf vliegen in één klap’

 

De afgelopen 6 maanden waren voor niemand makkelijk. De coronamaatregelen zijn streng, maar zorgen er wel voor dat het risico van het oplopen van  COVID-19  aanzienlijk kleiner is. Volhouden dus!

Eén van de manieren om je weerstand te verhogen en je daarmee beter tegen het virus te beschermen is door voldoende te bewegen. Alle vormen van beweging zijn aan te bevelen, maar door ter gaan fietsen ‘sla je wel vijf (corona gerelateerde) vliegen in één klap’:

 1. Versterking van je immuunsysteem

  “Tijdens het fietsen worden je luchtwegen goed geventileerd en wordt het bloed beter aangevoerd”, aldus de Duitse viroloog Michael Barczok. “Je ademt intenser en daarmee reinig je je longen goed. Dat is optimaal als het gaat om virusbescherming.” Bovendien krijg je in de buitenlucht meer zuurstof binnen en bouw je meer vitamine D op, wat een positief effect heeft op je weerstand, je humeur en nachtrust. Daarnaast zorgt fietsen voor een lagere bloeddruk en is het goed voor diabetici.

 2. Dagelijkse portie beweging

  De fiets is altijd een goed vervoersmiddel, zeker in tijden van het coronavirus. Het RIVM adviseert 150 minuten aan matige intensieve inspanning per week, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen.

 3. Bescherm jezelf én anderen: de fiets als alternatief voor het openbaar vervoer

  Door te fietsen blijf je niet alleen op afstand van anderen, maar verklein je ook het risico van besmetting door het aanraken van oppervlakken. Elke aanraking in het openbaar vormt een fundamenteel risico”, aldus Barczok. Door te fietsen in plaats van het openbaar vervoer te nemen, vermijd je veel risico’s voor jezelf en anderen.

 4. Automatisch afstand

  Op de fiets houd je automatisch al snel afstand tot anderen. De kans dat je de microdruppels, die het virus overdragen, is volgens de viroloog, erg klein. Ook is naar buiten gaan volgens het RIVM geen probleem, mits je de opgestelde richtlijnen navolgt.

 5. Je voelt je gelukkiger

  Nu veel mensen stress ervaren door alles wat het virus met zich meebrengt, is ontspanning erg belangrijk. De laatste tip is daarom erg belangrijk. Door in de buitenlucht te fietsen, geef je je lichaam én je geest de mogelijkheid zich te ontspannen. Bovendien komt tegelijkertijd het gelukshormoon endorfine vrij!

Door: Dorothy Looman
Bron: Gezondheidplus.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.