Goede reis!
Voor wie – al dan niet in eigen land- op vakantie gaat kan in de auto, boot of in het vliegtuig te maken krijgen met reisziekte.
Wat is reisziekte precies?
Volgens kno-arts dr. Raymond van de Berg is reisziekte eigenlijk geen ziekte. Het zou zelfs een normale reactie van het lichaam op ongewone bewegingen zijn. Ons lijf beschikt over verschillende systemen die de positie en de beweging van het lichaam in de gaten houden. Zo zijn er twee evenwichtsorganen die zich in de oren bevinden. Daarnaast spelen de ogen een belangrijke rol in het proces. En ook in de rest van het lichaam, bijvoorbeeld in de rug en de voeten, bevinden zich sensortjes die bijhouden of je beweegt. Al deze informatie wordt naar de hersenen gestuurd en daar verwerkt. Komt er echter een kink in deze informatiekabel, dan kan reisziekte ontstaan.
“Je vóelt je weldegelijk ziek: draaierig en misselijk, soms met hoofdpijn, zweten en overgeven.”
Het evenwichtsorgaan van kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen. Over het algemeen hebben kinderen meer last van reisziekte, al verschilt het van kind tot kind. Daar komt bij dat kinderen vaak achterin de auto zitten. Ze kunnen niet zien wat er komen gaat, een bocht of een kuil in de weg. Hoe beter je dit kunt zien, hoe minder last je ervaart.
“Dat is de reden dat de bestuurder vrijwel nooit last heeft van wagenziekte. Die ziet de weg, weet dus wat er komen gaat en voelt bovendien de beweging aan het stuur in de handen“, aldus de kno-arts.
Hoe kun je reisziekte voorkomen?
- Lees geen boek in de auto.
- Reis in een lage auto met stugge vering.
- Drink voldoende water. (Geen alcohol!)
- Draai de ramen open voor voldoende frisse lucht.
- Vermijd sterke geuren zoals parfum en sigarettenrook.
- Ga, indien mogelijk, voorin zitten.
Gaat u met de boot op vakantie? Ga in dit geval op het dek, op de plek waar de minste deining is staan. Of probeer te slapen.
Tot slot: Ga uitgerust op weg. Vermoeidheid kan reisziekte verergeren!
Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s