Nederland in beweging!
Regelmatig worden we gewezen op het belang (én de noodzaak) van bewegen. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen!
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (vanaf 4 jaar) in 2019 voldoende in beweging is geweest. Bovendien waren er in vergelijking met twintig jaar geleden, twee keer zoveel voldoende bewegende ouderen.
Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad moeten volwassenen iedere week minstens 2,5 uur matig intensief in beweging zijn. Voor kinderen geldt dagelijks minstens 1 uur. Vorig jaar spande 54 % van de Nederlanders zich voldoende, matig intensief in. Hetzelfde aantal sportte wekelijks. Van de 65-plussers sportte 35 % minstens één keer in de week.
Meerderheid doet genoeg spier- en botversterkende activiteiten
Daarnaast raadt de Gezondheidsraad mensen aan om spier- en botversterkende activiteiten te doen. Dit, om het risico op chronische ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, en depressieve symptomen te verkleinen. Ook hier werd massaal gehoor aan gegeven. Kracht- en botversterkende oefeningen leiden bij ouderen bovendien weer tot een beperking van de kans op botbreuken.
Bijna drie kwart van deze sportievelingen heeft een abonnement op een sportschool of is lid van een sportvereniging.
Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s