Relax!

Net als regelmatig bewegen, gezond eten en goed slapen, is voldoende ontspannen van invloed op hoe goed je in je vel zit. Volgens een onderzoek in opdracht van het Zilveren Kruis, voelt een derde van de Nederlanders zich te moe om te ontspannen.
Wanneer je even je rust pakt, neemt de bloedtoevoer toe en krijg je meer energie. Regelmatig ontspannen maakt je rustiger, zorgt voor een heldere geest, stimuleert positieve gedachten en bevordert je concentratievermogen. De bloedtoevoer neemt toe en de hartslag en bloeddruk verlagen, waardoor stress vermindert. Belangrijk dus om af en toe even te relaxen!

Bewust

Dat wil niet zeggen dat we iedere dag uren moeten mediteren of yogaoefeningen moeten doen. Veel van onze dagelijkse handelingen kunnen vaak al voor de nodige ontspanning zorgen, mits we ze BEWUST uitoefenen:

Koken
Snijden, kloppen en roeren. Koken op zich is al meditatief. Maar door bewust voedsel te bereiden, eten we vaak ook gezonder. Studies laten dan ook een verband zien tussen gezonder eten en hogere niveaus van het gelukshormoon serotonine.

Lezen
Lezen is ontspannen. Het stressniveau wordt aanzienlijk verlaagd, wanneer we in een boek duiken.

Knuffelen
Wanneer je iemand (of je huisdier) knuffelt, wordt het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aangemaakt. Dit zorgt voor een lagere bloeddruk en hartslag en dus een minder gehaast gevoel.

Badderen
Neem een warm bad, stap onder de douche of neem een duik in het zwembad; het water voelt verfrissend en helpt je ontspannen.

Bewegen
Inmiddels weten we dat door regelmatig te bewegen, er endorfine vrijkomt. Vooral activiteiten waarbij grote spiergroepen vaak dezelfde beweging maken, zoals wandelen of joggen, zijn essentieel voor een heerlijke ontspanning

Creatief bezig zijn
Tekenen, kleuren, schilderen, breien, verhalen vertellen: activiteiten waarbij je je creativiteit inschakelt.

Last but not least: Muziek luisteren
Als je naar muziek luistert, geven je hersenen diverse stoffen af die je een gelukkig gevoel geven. Ongeacht van welke muziek je houdt,
belangrijk is het ritme in de muziek. Als deze ongeveer hetzelfde ritme heeft als je hartslag, in rust, dan zal het zorgen voor een relaxed gevoel.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.