Digitaal detoxen

We brengen steeds meer tijd online door. Dat heeft invloed op o.a. onze gezondheid. Dr. Thibaud Dumas is als neurowetenschapper verbonden aan het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière in Parijs en de Universiteit van Sorbonne, schreef het boek ‘Afkicken van de smartphone’. (‘Détox digitale’)

Het gebruik van online media is op zich niet ongezond. Het gaat om de frequentie ervan”, aldus de neurowetenschapper.

Ons brein

“Onze hersenen blijven alleen gezond als ze af en toe kunnen dagdromen of zich vervelen. Dat is noodzakelijk voor de aanmaak van herinneringen, het richten van de aandacht, voor creativiteit en voor het nemen van beslissingen”, vervolgt Dumas. Maar in plaats hiervan, pakken we bij iedere gelegenheid dat we even niets te doen hebben onze smartphone.

Ons lichaam

Overmatig gebruik van mobiele apparatuur is niet alleen ongezond voor ons brein. Ook fysiek zijn er nadelige effecten: zo heeft het effect op

onze houding. Veel mensen zitten met gebogen nek naar hun scherm te turen. Veel zitten is sowieso niet gezond. Ook de polsen en de ogen kunnen eronder lijden.

Bovendien krijgen veel mensen door al dat gedachteloze surfen te weinig slaap. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 24% van de Nederlanders door smartphonegebruik later gaat slapen dan gepland.

Dumas: “Ook worden stress, angstgevoelens en depressie in veel studies in verband gebracht met gebruik van sociale media en smartphones. Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh blijkt dat het minder tijd doorbrengen op sociale media ons welzijn enorm verbetert.”

Afkicken

Tot slot een paar tips van Dr Dumas :

“Schakel meldingen op je telefoon uit en verberg of verwijder de meest verslavende apps. En neem de tijd om je te vervelen. Pak niet direct je telefoon als je ergens moet wachten of, 

begin gewoon eens een tijdje zonder connectie. Ga tijdelijk volledig offline: een week, een weekend, een dag of slechts een uur. Waarschijnlijk zul je meteen daarna de eerste positieve effecten al ervaren. Na een weekend offline geweest te zijn voel je je lichter, meer ontspannen en tegelijk energieker.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.