Bijna 1,5 miljoen mensen met artrose

In 2018 waren er naar schatting 1.467.200 mensen waarbij de diagnose artrose (gewrichtsslijtage) werd vastgesteld. Dit waren ongeveer 513.900 mannen en 953.300 vrouwen. (Mensen met meerdere vormen van artrose zijn in dit totaalcijfer maar één keer meegenomen).

Exacte oorzaak onbekend

Bij artrose verslechterd de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht; het wordt dunner, zachter en ‘brokkelig’. Dit kan leiden tot botvervorming direct onder het kraakbeen. Aan de rand van het gewricht ontstaan knobbels. Deze knobbels kun je zien en voelen. Bewegen wordt hierdoor moeilijk.

Slechts bij een kleine groep patiënten is een duidelijke oorzaak van de artrose aan te wijzen (bijvoorbeeld bij gewrichtsbeschadiging na een ongeval, of bij een aangeboren afwijking). Maar ook andere gewrichtsaandoeningen als reumatoïde artritis, een meniscusbeschadiging, of andere factoren van de gewrichten kunnen leiden tot artrose.

Samenspel

Vaak gaat het om een samenspel van factoren. Zo kunnen overgewicht, te zware lichamelijke belasting (bijvoorbeeld op het werk) en erfelijkheidsfactoren ook een rol spelen in het proces. Artrose kan op alle leeftijden ontstaan, maar komt het meest bij oudere mensen voor.

Beperkingen

Artrose heeft invloed op het dagelijks functioneren. Als gevolg van pijn, stijfheid, verminderde kracht en afname van de fijne motoriek (voornamelijk bij handartrose) wordt het uitvoeren van de dagelijkse handelimgen lastiger.

Door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.