Valangst

Een heup breken op hoge leeftijd is aangrijpend en kan erg vervelende gevolgen hebben. Ieder jaar breken er in ons land naar schatting 20.000 mensen een heup. Meestal gaat het om ouderen rond en boven de 80 jaar. Hoewel herstel via een geriatrisch revalidatieprogramma in een verpleeghuis een zeer positief effect heeft op het terugwinnen van de zelfredzaamheid, plaatst specialist ouderengeneeskunde en onderzoeker Jan Visschedijk, er toch een kanttekening bij. Volgens hem zou valangst een belangrijk obstakel bij het herstel zijn…

Neerwaartse spiraal

Een groot deel van de ouderen blijft bang na ‘de val met de gebroken heup’. Hun zelfvertrouwen is geslonken. Tegelijkertijd vermijden ze het lopen en andere activiteiten. Een neerwaartse spiraal ligt op de loer: minder bewegen betekent spierverlies> minder potentie> meer angst > minder actie.

De angst om te vallen na een heupfractuur komt het herstel niet ten goede. Zelfstandig thuis blijven wonen wordt al gauw een probleem.

Het regeringsbeleid is gericht op langer zelfstandig thuis wonen, en dat is precies wat ouderen zelf ook willen!

Door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.