Vetverbranding na de decembermaand

Vet is de energiebron waar we het meest van hebben en die ons de meeste energie oplevert.

Overtollige energie wordt als vet opgeslagen. In vroegere tijden was dit waardevol om de strenge winters door te kunnen komen. Tegenwoordig zijn de winters niet meer zo streng en wordt deze energie vooral gestapeld. Maar ook de decembermaand draagt haar steentje bij; we eten in deze maand over het algemeen meer dan ons lichaam nodig heeft. Om dit extra vet te kunnen verbranden zullen we dus extra moeten bewegen.

Omslagpunt tussen vet- en koolhydraatverbranding

Vet voorziet ons lichaam voor ongeveer 90% van onze benodigde energie. De rest komt uit koolhydraten. Als we ons inspannen stijgt de energiebehoefte. In verhouding verbruiken we in deze situaties meer koolhydraten. Echter, de vetverbranding stijgt nog wel. Eenmaal een bepaalde inspanningsgrens bereikt, kan de vetverbranding de energiebehoefte niet meer bijhouden. Het lichaam verbrandt vervolgens alleen nog maar koolhydraten. Het omslagpunt tussen vet- en koolhydraatverbranding verschilt overigens wel per individu.

Is het beter om intensief te trainen teneinde vetten te verbranden, of moeten we juist trainen op lage intensiteit?
En hoe zit het eigenlijk met het proces van vetverbranding bij krachttrainingen?
Is het verstandig om mezelf intensief in te spannen, terwijl ik dat nog nooit gedaan heb?

Uw fysiotherapeut legt het u graag uit!

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Fysionieuws.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.